Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною. Про те, яку саме їжу варто їсти восени розповіла дієтологиня Сімон Арунян, передає korisno.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Бобові
До сімейства бобових належить чимало різних продуктів, і всі вони надзвичайно корисні для вашого здоров’я. Ви можете додати до свого раціону горох, квасолю, сочевицю та нут, адже вони наповнені білками та містять чимало поживних речовин, які чимало людей не споживають у достатній кількості.
Наприклад, нут містить чималу кількість незамінних амінокислот, окрім деяких, які можна отримати, якщо додасте до свого раціону злаки. Деякі дані показують, що вживання нуту може призвести до зниження ризику захворювання на серцеві хвороби, діабет 2-го типу та навіть деякі види раку.
Гриби
Ці продукти можуть стати недорогим доповненням до багатьох страв та збережуть ваш бюджет без шкоди для смаку. Гриби мають досить “м’ясну консистенцію”, тож можуть стати непоганою заміною більш дорогому м’ясу.
Спробуйте у яловичому фарші замінити його половину на нарізані гриби, і ви відразу помітите, як це підвищить поживність їжі, яку ви готуєте.
Окрім того, у грибах міститься чимало надзвичайно корисних для здоров’я речовин, наприклад, селену та ніацину. А після того, як гриби піддаються впливу ультрафіолетового світла, вони стають єдиним продуктом, який містить вітамін D.
Яйця
Яйця – це неймовірне джерело білка, а також макроелементів, що допомагають наростити м’язи. Ці продукти, а особливо жовтки, наповнені поживними речовинами, що допомагають підтримувати здоров’я у безліч різних способів.
Якщо ви хочете покращити стан вашого серця, яйця також можуть прийти на допомогу, адже, попри численні міфи, вони не є фактором ризику високого холестерину та не призводять до серцево-судинних захворювань.
Чорнослив
Цей сухофрукт може стати дуже важливою частиною бюджетного раціону, адже він може сприяти щільності кісток та містить чимало корисних поживних речовин. Окрім того, він може зберігатися у вашій коморі протягом досить тривалого часу – шість місяців, а це набагато довше, ніж можуть лежати свіжі продукти.
Морква
Хрустка морква надзвичайно дешева, проте це ніяк не впливає на те, що вона надзвичайно корисна. Морква містить чимало поживних речовин, які корисні для здоров’я серця, очей та мозку.
Цей коренеплід чудовий ще й тим, що його можна вживати у безліч різних способів: додавати у рагу та супи, варити, смажити, тушкувати чи їсти сирою.
Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.
Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.
Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.
В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!