Крафтова виноробня “Бейкуш”, що розташована між Бузьким та Березанським лиманами, планує збільшувати виробництво, повідомив голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду в Facebook.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Виноробня розташована в Очаківському районі, який регулярно обстрілюється російською артилерією. Проте місцеві винороби продовжують свою делікатну роботу попри постійні звуки вибухів. На щастя, сама виноробня за період війни не постраждала, зауважив Гайду.
Він розповів, що на 11 гектарах ростуть лози французьких та італійських сортів. Посадили навіть експериментальні виноградники. Колектив невеликий — регулярно працює четверо людей, а в сезон ще шість.
За минулий рік цій невеличкій виноробні вдалося виробити 35 тис. пляшок. За словами головного винороба-технолога Ольги Ромашко, хочуть збільшити виробництво продукції вдвічі, адже є попит, особливо за кордоном. А в 2022 році “Бейкуш” отримала “золото” на міжнародному виноробному конкурсі.
Депутат переконаний, що українські крафтові виноробні, які виробляють унікальний нішевий продукт, мають розвиватися та підтримуватися державою.
Нагадаємо, виноробня Закарпаття “Шато Чизай” вперше в Україні створила помаранчеве вино – Furmint Orange, повідомляє пресслужба компанії.
Виноградна лоза має довгу історію як одна з найдавніших культур у світі. Вино, вироблене з винограду, було одним з перших продуктів, які продавалися у всьому світі, відіграючи ключову роль в обміні культурами, ідеями та релігіями. Наприкінці льодовикового періоду виноградна лоза походить від європейської дикої лози. Сьогодні існує лише кілька реліктових популяцій цієї дикої лози, одну з яких можна знайти на півострові Кетч уздовж річки Рейн, між містами Карлсруе та Мангейм, пише scitechdaily.
Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!