Про це повідомляє forbes.ru.
Дослідження, проведені в Чалмерсовському університеті технологій (Гетеборг, Швеція), показали, що органічне сільське господарство спричиняє більш високі непрямі емісії вуглекислого газу, ніж звичайне сільське господарство, і тому сильніше впливає на клімат.
Головна причина – відмова від використання добрив та пестицидів, що призводить до помітно нижчої врожайності. Щоб виготовити органічними методами потрібну кількість продукції, потрібно звільнити від дикої рослинності велику площу землі, що призводить до зменшення площі лісів. Цей фундаментальний висновок дослідження стосується продуктів як землеробства, так і тваринництва.
Читайте: Кейс: у Китаї 72-річний японець навчає молодих фермерів органічному землеробству
Оскільки світове виробництво продуктів харчування підпорядковується законам міжнародної торгівлі, то, скажімо, органічний горох, вироблений у Швеції, лягає тягарем на тропічні ліси Амазонки й Африканську савану.
Раніше вчені не отримували подібних висновків через обмеження методів розрахунку. У Швеції ж був розроблений комплексний метричний показник – «альтернативні вуглецеві витрати», який враховує серед інших факторів кількість вуглецю, яка могло б утримуватися лісами на місці цієї сільськогосподарської території.
Дослідники визнають, що з точки зору споживача органічні продукти – більш якісні. Також органічне землеробство благотворніше позначається на місцевих екосистемах, але це не скасовує його глобальної шкоди для кліматичної системи планети.
Landlord раніше повідомляв про те, що кількість виробників органічної продукції в Україні за 15 років зросла у 100 разів.
Фото: Getty Images
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!