Пошук способів змусити культури давати більше олії в насінні є святим Граалем для сільськогосподарської галузі. Однак більшість олійних культур, таких як олійна пальма, соя, соняшник, ріпак, арахіс, уже мають високий відсоток олії у своїх плодах або насінні, і важко підвищити вміст олії за допомогою традиційних методів схрещування культур.
Науковці Наньянського технологічного університету Сінгапуру (NTU) генетично модифікували рослинний білок, який відповідає за накопичення олії в насінні рослин та горіхах. Метод дозволяє збільшити вміст олії на 15-18%, пише ScienceDaily.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Рослинні олії затребувані в харчовій промисловості для виробництва біопалива, мила та парфумерії. Зростання світового ринку олій очікується з $241,1 млрд у 2021 р. до $324,1 млрд у 2027 р.
Секрет, який допомагає рослинам зберігати більше олії в насінні, полягає в одному з їхніх білків під назвою WRINKLED1 (WRI1). Вчені вже більш як два десятиліття знають, що WRI1 відіграє важливу роль у контролі виробництва рослинної олії.
Вчені з’ясували, що за накопичення олії в насінні та горіхах відповідає білок WRI1, але довгий час не могли детально розглянути його структуру.
“Можливість точно побачити, як виглядає WRI1 і як він зв’язується з ДНК, що відповідає за виробництво олії у рослини, була ключем до розуміння всього процесу. WRI1 є важливим регулятором, який повідомляє рослині, скільки олії потрібно зберігати в його насінні. Щойно ми змогли візуалізувати «замок», ми розробили «ключ», який може розкрити потенціал WRI1”, — пояснив структурний біолог Гао Юнгі.
Відкриття дозволить збільшити виробництво рослинних олій і скоротити потребу у використанні сільськогосподарських земель.
“У світі, який має обмежені орні землі для сільського господарства, потрібні передові технології для вирощування більшої кількості їжі з вищою поживною цінністю, якщо ми сподіваємося впоратися з голодом у світі. Коли ми можемо збільшити вміст жиру в їстівному насінні та горіхах, людина зможе їсти меншу кількість, але все одно відчуваєш ситість через збільшення споживаних калорій”, – сказав професор Чен, експерт з харчової безпеки, який не брав участі в цьому дослідженні.
Рухаючись вперед, команда подала заявку на патент на свій метод модифікації генів через NTUitive, відділ інновацій та підприємств Університету, і шукає галузевих партнерів для комерціалізації свого винаходу.
Нагадаємо, ізраїльські вчені планують проростити зелень із насіння на Місяці. Цей проєкт розробив Інститут дослідження пустелі імені Якоба Блауштейна при Університеті імені Бен-Гуріона у Беер-Шеві.
У жовтні Kaufland та Ultragreens відкрили перше вертикальне фермерське господарство в Румунії, продукція якого продаватиметься у магазинах роздрібної торгівлі. Інвестиції в проєкт компанії Ultragreens, провідного виробника мікророслин та трав у Румунії, становлять 350 тисяч євро.
NASA відправило на борт космічної станції насіння червоного перцю чилі (Capsicum annuum) – у межах реалізації проєкту з вирощування плодоносних рослин на міжнародній космічній станції.
Команда старшокурсників з Дартмутського коледжу (штат Нью-Гемпшир, США) розробила проект, який дозволить астронавтам вирощувати овочі на Марсі.
Український Smart Oasis Farm вже успішно представив свою “розумну ферму” у Кувейті.
Американська компанія Vertical Harvest планує розширювати свою концепцію інноваційних вертикальних теплиць у Чикаго.
Тим часом в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!