На Закарпатті власник та пивовар крафтової пивоварні “Графська” Михайло Ганічка створив унікальний історичний напій — вересовий ель, пише у Facebook військовий ЗСУ, професор Ужгородського Національного університету, президент обласної туристичної організації “Закарпаття” Федір Шандор.
Люди здавна додавали до зернової браги різні трави, коріння та ягоди, які, на їхню думку, могли покращити смак та аромат напою. Одне з найдавніших таких поєднань — вересовий ель, оспіваний у знаменитій баладі Роберта Льюїса Стівенсона. Викопні зразки, виявлені на острові Рам у Шотландії, свідчать, що місцеві жителі вживали напої із зерна з додаванням вересу ще за 2000 років до н.е. Гілочки вересу додавали в ель не тільки з релігійних міркувань, але і тому, що суха тонка гіркота вересу врівноважувала солодко-торф’янисту основу напою, рослина надавала йому витончений квітковий-трав’янистий аромат, — зазначив Шандор.
Напій зварено в обмеженій кількості — 200 літрів. Лімітована партія вже в продажі у ресторації “Порядний Ґазда”.
Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.
Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.
Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.
Селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.
В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.
Американська компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.
Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал.
Білл Гейтс придбав 3,8% акцій однієї з найбільших пивоварних компаній світу — нідерландської Heineken Holding.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Пивоварня Hot House Brewing at Barone Gardens першою в Нью-Йорку розпочала вирощувати хміль у власній теплиці, з потенціалом 3-4 врожаї на рік. Завдяки комбінації тепличного та придбаного на ринку хмелю, тут виготовлятимуть оригінальні сорти пива.
Компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Центр промислового горіхівництва та виноградарства з Бериславського району Херсонської області планує розпочати виробництво вина, розповів засновник Центру промислового горіхівництва та виноградарства Максим Калайда.
Площа виноградника Центру промислового горіхівництва та виноградарства, який працює на Херсонщині вже 12 років, сягає 8,5 га. Щороку там збирають близько 100 т винограду.
Раніше ми вирощували виноград і продавали його для виноробів, але через подорожчання логістики та транспортування зараз реалізовувати так продукцію зовсім невигідно. Та й заманити до нас на Бериславщину винороба, приміром, зі Львівщини, зовсім неможливо, тому вирощений врожай потрібно буде переробляти, — зазначив Калайда.
Раніше вирощену продукцію підприємство продавало і винзаводу “Коблево”, і невеликим виноробам, чиї вина здобували чимало нагород на різних конкурсах.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!