Новини    03 січня 2023 19:59

У Новій Зеландії 20 років працювали над виведенням нового сорту абрикоса

Нові сорти були передані новозеландській компанії Summer Fresh для комерціалізації

Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів. Про це повідомляє agrotimes.ua з посиланням на Krishak Jagat.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Фахівці компанії витратили 20 років на розробку нових сортів. Перед початком селекційної роботи було вивчено пізній сорт Мурпарку, а також колекцію ранніх інтродукованих у Нову Зеландію сортів Clutha та блок пізніх сортів Trevatt cross.

Нові сорти були передані новозеландській компанії Summer Fresh для комерціалізації.

Summer Fresh Ltd зареєстрована у червні 2021 року. Вона стане кооперативом виробників фруктів, метою якого буде комерціалізація сортів як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках, починаючи з сезону 2022-2023 років. До складу кооперативу як акціонери кооперативу увійдуть виробники фруктів, які вирощуватимуть сорти за ліцензією.

Нагадаємо, Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.

Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.

В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.

Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...