На Черкащині Артур Жуковський реконструював рецепт стародавнього хліба, який пекли 500-700 років тому, передає “Суспільне”. Старовинний хліб випікається на хмелевій заквасці з додаванням місцевого холодноярського меду, джерельної води та жорнового борошна.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Борошно змелюють на кам’яних жорнах при низькій температурі. Так воно не нагрівається більш як на 40 градусів, саме тому зберігає всі свої корисні властивості.
Пекар зауважує, найскладніше – знайти натуральні інгредієнти для хліба. Зерно він купує у місцевого фермера, який не обробляє посіви хімічними пестицидами.
Зазначається, що сорту пшениці, з якого мелють борошно та вмішують у хліб, близько п’яти тисяч років.
Технологія виготовлення хліба теж збережена у тому вигляді, як її використовували місцеві жителі сотні років тому. Перед тим, як потрапити до печі, тісто підходить протягом доби.
Артур вчився створювати традиційний хліб на власних помилках, знаннях, які отримав від бабусі та інших осіб.
В мене не було майстра, котрий би передав мені науку. Я вчився то в того, то в іншого.
Перш ніж отримати ідеальний буханець, пекар переробив до сотні кілограмів тіста.
Майстер зауважує, що хліб зі спельти – смачний і натуральний, він не пліснявіє, а лише черствіє.
Нагадаємо, пекарня “Жицень” випікає у місті Рівному унікальний хліб на заквасках – чорний з чорнилами каракатиці, житній “Гетьман” із чорносливом, дитячий з обдирного борошна та без цукру та безліч іншого.
На Чернігівщині пекарня “ХлібОК” з Мени випікає хліб, створений за старовинними рецептами монахів. Власник пекарні – підприємець Валентин Боженов. Саме його виробництво прогодувало під час окупації Чернігівщини кілька громад.
Українські виробники хліба потребують інструментів для ефективного регулювання недобросовісних торгових практик при взаємодії з мережами ритейлу, оскільки наявні “конфлікти інтересів” у комерційних відносинах негативно впливають на постачальників продукції, кінцевих споживачів, а також державу загалом.
ПрАТ “Концерн Хлібпром”, одне з найбільших підприємств українського ринку хліба, отримало міжнародний сертифікат якості за стандартом IFS Food Standard.
В Україні розпочав роботу Фонд відновлення хлібної галузі.
Наразі близько 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей.
В Україні очікується підвищення цін на хліб. Воно пов’язане з відключеннями електроенергії, що впливає на умови виробництва та зберігання продукції.
Повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.
Рівненська ОВА спільно з польським пекарем Яцеком Полєвським мають намір розвивати новий проєкт, що стосуватиметься розвитку сімейних пекарень.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!