Новини / Аналітика / Садівництво     08 вересня 2022 19:36

Малиновий бум в Україні: прорахунки дрібних виробників та наслідки мінливої погоди

Основні обсяги малини в Україні вирощуються саме невеликими приватними господарствами, середня площа ділянок у яких рідко перевищує 0,2 га

Прогнози аналітиків EastFruit, озвучені ще рік тому, щодо зростання виробництва малини в Україні повністю виправдалися, і багатьох відчайдушних приватників не злякали попередження експертів про можливе зниження закупівельних цін на ягоду цього сезону.

Неврожай малини в основних країнах виробниках Європи минулого року дозволив продавати малину українським садівникам за досить високими цінами. Суттєво зросли показники експорту замороженої ягоди, основним покупцем якої традиційно виступила Польща.

Ці фактори підштовхнули новачків та інших невеликих виробників, особливо в західному регіоні України, до нарощування виробництва малини у 2022 році. І в черговий раз приватники стали на одні й ті самі граблі. Цього сезону приватники практично не інвестували ні в охолодження, ні у власну перероблення малини. Як результат, українські виробники зберуть більше малини ніж у 2021 році, навіть попри факт зниження врожайності в основних регіонах виробництва через несприятливі погодні умови наприкінці серпня та на початку вересня 2022 року.

Практично з перших чисел вересня поточного року в Україні встановилася прохолодна погода, особливо зі значним зниженням нічних температур. Пропозиція малини на внутрішньому ринку помітно скорочуватиметься, але навіть цей факт зіграв на руку далеко не всім садівникам.

Ті комерційні виробники, які працюють на свіжий ринок, реалізують невеликі обсяги малини в діапазоні $3,28-4,10/кг, коли ще наприкінці попереднього тижня цей діапазон був набагато скромнішим за $2,45-3,28/кг. Це саме той випадок, коли похолодання та зменшення зборів ягоди дозволило продавцям підвищити відпускні ціни на наявні, як згадувалося вище, малооб’ємні партії продукції.

Основні обсяги малини в Україні вирощуються саме невеликими приватними господарствами, середня площа ділянок у яких рідко перевищує 0,2 га. Водночас основна маса цих виробництв зосереджена в західних, центральних та північно-західних областях країни і вони суттєво віддалені від більшості великих центрів споживання плодоовочевої продукції та малини зокрема. Основним покупцем продукції у приватників виступають підприємства із заморожування продукції.

На заморожування українська малина надходить двома шляхами. У першому випадку фермери, які можуть одноразово зібрати суттєві обсяги ягоди, продають її відразу на переробні підприємства, і в цьому випадку вони можуть розраховувати на більш привабливу ціну. Але основна маса дрібних виробників спочатку здає невеликі обсяги малини на пункти збору, де є холодильники та можливість формувати великі партії продукції, а вже потім ягоди надходять на підприємства з заморожування.

Саме дрібні виробники малини виявляються заручниками ситуації, і жодні погодні чинники та інші умови не мають істотного впливу на формування відпускних цін на їх несуттєві обсяги продукції.

На сьогодні бум виробництва малини у приватників призвів до встановлення цінового діапазону на рівні $1,91-2,06/кг, коли минулого року він був набагато вищим, а саме $3,71-4,45/кг. Цей факт вкотре підтверджує прогнози розвитку ситуації на ринку малини в Україні цього сезону, озвучені аналітиками проєкту EastFruit ще рік тому.

Декларовані ціни на заморожену малину в Україні сьогодні в черговий раз найнижчі серед основних найближчих виробників цієї ягоди. Сербські заморозники декларують ціни на свою продукцію до $5,0/кг, молдавські до $4,5/кг, українські, нині – вже нижчі за $3,0/кг.

Чому ж українські виробники продають заморожену ягоду набагато дешевше за найближчих сусідів?

Левову частку в оптових партіях замороженої малини в Україні складає продукція різного сортового та якісного складу, оскільки сотні дрібних фермерів просто фізично не виростуть однорідну продукцію.

Також можна характеризувати дії українських садівників у нинішньому сезоні одним узагальнюючим словом – невизначеність чи невпевненість у завтрашньому дні.

Читайте також: Експорт плодово-ягідної продукції з України зріс на 16%

Так, велику роль тут відіграла повномасштабна війна, розпочата рф проти України. У перші тижні після вторгнення рашистів у мирну Україну було окуповано величезні території нашої країни у Харківській, Донецькій, Луганській, Чернігівській, Київській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях. Військові дії призвели до руйнування виробничої та логістичної інфраструктури, ускладнень роботи на митниці, обвалу курсу національної валюти тощо. Нині крім окупованих Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей залишається гострим питання енергобезпеки країни (оскільки найбільша атомна станція (ЗАЕС) у Європі залишається під контролем рашистів). Також, потрібно враховувати вимушену міграцію українського населення, а саме виїзд із країни від 5 до 6 мільйонів жінок та дітей, переважно до країн ЄС. Так, багато хто з них уже повернувся додому, але мільйони основних споживачів малини залишаються за кордоном.

У нинішніх умовах війни, експертам складно робити прогнози про стан ринку малини наступного 2023 року. Можна бути впевненим в одному, якщо в даному сегменті не провести певних реорганізаційних дій, саме дрібні виробники малини в Україні знову стануть основними заручниками ситуації з найнижчими цінами на свою продукцію.

Нагадаємо, ще у липні українські садівники озвучували ціни на малину в діапазоні 60-120 грн/кг.

Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів.

З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.

18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також