Серед інших видів м’яса, частка курятини на столах українців у 2017 році збільшилася до 47%. Про це повідомив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш.
За його підрахунками, позиції птиця виборола, переважно, у яловичини. Частка останньої у загальних обсягах споживання м’яса зменшилася до 16%, при необхідній нормі споживання у 25%.
«У середині 2000-их років частка курятини була на рівні раціональних норм споживання і у загальних обсягах споживання м’яса усіх видів становила 38%. На яловичину припадало 26%, а на свинину – 34%. У 2017 році лише обсяги вирощування птиці у сільгосппідприємствах мав позитивну динаміку на 4,7% до 2016 року. Тоді як обсяги вирощування інших видів сільгосптварин характеризуються спадним трендом», – повідомив експерт.
На думку фахівця, причиною такого дисбалансу стала нерівномірна фінансова державна підтримка у минулому році. Тоді пряма підтримка АПК склала 4 млрд гривень з них 50% надали саме галузі птахівництва.
«Внаслідок проведення нераціональної політики державної фінансової підтримки у 2017 році представники птахівничої галузі отримали необґрунтовані конкурентні переваги. При цьому вони користувалися ресурсами державної підтримки з кількох, подекуди взаємовиключних, джерел. З одного боку, птахівничі підприємства повною мірою змогли скористатися ресурсами держпідтримки, а з іншого – гроші надходили шляхом надання бюджетного відшкодування ПДВ при експорті продукції птахівництва», – пояснив Леонід Тулуш.
Загальний ресурс підтримки птахівників склав понад 3,6 млрд грн. При цьому виробництво інших видів сільгосппродукції стимулювалось лише за рахунок бюджетної дотації.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!