Новини    12 січня 2018 08:02

Курятина витісняє з раціону українців інші види м’яса. Названа причина


Серед інших видів м’яса, частка курятини на столах українців у 2017 році збільшилася до 47%. Про це повідомив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш.

За його підрахунками, позиції птиця виборола, переважно, у яловичини. Частка останньої у загальних обсягах споживання м’яса зменшилася до 16%, при необхідній нормі споживання у 25%.

«У середині 2000-их років частка курятини була на рівні раціональних норм споживання і у загальних обсягах споживання м’яса усіх видів становила 38%. На яловичину припадало 26%, а на свинину – 34%. У 2017 році лише обсяги вирощування птиці у сільгосппідприємствах мав позитивну динаміку на 4,7% до 2016 року.  Тоді як обсяги вирощування інших видів сільгосптварин характеризуються спадним трендом», – повідомив експерт.

На думку фахівця, причиною такого дисбалансу стала нерівномірна фінансова державна підтримка у минулому році. Тоді пряма підтримка АПК склала 4 млрд гривень з них 50% надали саме галузі птахівництва.

«Внаслідок проведення нераціональної політики державної фінансової підтримки у 2017 році представники птахівничої галузі отримали необґрунтовані конкурентні переваги. При цьому вони користувалися ресурсами державної підтримки з кількох, подекуди взаємовиключних, джерел. З одного боку, птахівничі підприємства повною мірою змогли скористатися ресурсами держпідтримки, а з іншого – гроші надходили шляхом надання бюджетного відшкодування ПДВ при експорті продукції птахівництва», – пояснив Леонід Тулуш.

Загальний ресурс підтримки птахівників склав понад 3,6 млрд грн. При цьому виробництво інших видів сільгосппродукції стимулювалось лише за рахунок бюджетної дотації.

Новини за темою:  Україна повернула аграріям понад 2 тисячі гектарів розмінованих земель: де найбільше очищено угідь
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...