Новини / Фінанси     16 травня 2019 12:21

Харчова інфляція: в Україні у квітні подорожчало 24 продукти

Такими є статистичні дані за квітень у порівнянні з березнем поточного року. Подорожчав борщовий набір. За офіційною статистикою, подешевшало усього п’ять продуктів. Неофіціна статистика дає більш сумну картину.

Аналіз даних Держстату за квітень 2019 року (у порівнянні з березнем), а також даних Асоціації постачальників торговельних мереж розмістив на своїй сторінці у Facebook Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.

За офіційними даними, подорожчало 77% асортименту соціального кошика, тоді як подешевшало всього 16% (п’ять продуктів). За даними Асоціації, які дещо різняться від офіційних, харчова інфляція з’їла навіть більше – подорожчало 87% соціальних продуктів.

Судячи з даних, золотою для українці виявилася капуста, та й решта борщового набору – до лідерів подорожчання у квітні (за даними Держстату) потрапило все, крім картоплі (хоча й вона подорожчала на 4,9%). За даними Асоціації, подорожчав весь борщовий набір.

ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали у квітні

Дані Держстату Дані Асоціації

1.

Капуста – на 43,3%

Цибуля – на 63,8%

2.

Цибуля – на 29,7%

Капуста – на 52,8%

3.

Буряк – на 16,7%

Морква – на 30,1%

4.

Морква – на 14,9%

Картопля – на 23,4%

5. Пшоно – на 14,8%.

Буряк – на 19,1%.

Продукти, які найбільше подешевшали у квітні

Дані Держстату

Дані Асоціації

1.

Яйця кур. – на 11% Яйця кур. – на 5,2%

2.

Рис – на 1,3% Яблука – 0,8%

3.

Сало – на 1,2% Рис – 0,5%

4.

Цукор – на 0,7% Яловичина – 0,3%

5.

Гречка – на 0,6%.

Пшоно – лідер подорожчання за 5 років

Варто зазначити, що, на відміну від Держстату, Асоціація постачальників торговельних мереж фіксує у квітні незначне збільшення ціни на цукор – на 0,3% та на гречку – на 0,1%.

Водночас офіційна статистика свідчить, що ціна на яблука не падала, а залишалась на рівні березневої. Так само, як і ціна на олію.

За даними Асоціації, у квітні подорожчала вся бакалія, лідером у цьому сегменті є пшоно – додало в ціні одразу на 4,6%.

«Саме пшоно є рекордсменом із подорожчання серед усіх соціальних продуктів за останні п’ять років. І воно залишається лідером і надалі», – зазначає Олексій Дорошенко.

Читайте: Як за 5 років змінилися ціни на продукти харчування – Олексій  Дорошенко

За даними Асоціації, у квітні інфляція, у річному вимірі, зросла до 8,8%. Однак прогноз експертів обнадійливий.

Експерт прогнозує уповільнення інфляції

«У травні ми побачимо сповільнення споживчої інфляції, яка ще більше знизиться у червні. Однак за підсумками 2019 року, як і прогнозувала Асоціація постачальників торговельних мереж наприкінці минулого року, вона становить від 8 до 9%. Що практично співпадає з уточненими прогнозами Уряду», – пише Дорошенко.

Він звертає увагу на значне коливання цін в Україні на овочі, яке дорівнює сотням відсотків. На його думку, «це означає, що в країні зруйновані цивілізовані відносини між державою, виробником, торгівцем та споживачем. І їх необхідно будувати, як це відбудовано в Європі».

Як раніше повідомляв Landlord, незабаром слід очікувати падіння цін на ранні овочі.  Однак надалі у процес втрутиться шалене сезонне коливання цін, яке сягає 210%.

Фінанси        13 серпня 2019 11:28

Олексій Дорошенко: овочі в липні подешевшали на 9–28%

За результатами дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж, ціни в Україні на продукти харчування в липні загалом знизилися на 0,3%. Найбільше подешевшали овочі: цибуля – на 28,1%, морква – на 23,1%, буряк – на 16,2%, картопля – на 12,2% і капуста – на 8,5%.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук голова Національної ради економічного розвитку Олексій  Дорошенко.

За даними моніторингу, в липні також знизилася ціна на рис (на 0,4%), на свинину та молоко (на 0,3%), на сметану, олію і сало (на 0,2%), на яловичину, сири кисломолочні й вершкове масло (на 0,1%).

Читайте: Ягода вагою 32 кг: на Херсонщині визначили найбільший кавун

При цьому подорожчали такі продукти: яйця (на 12,7%), яблука (на 5,9%), цукор (на 2,8%). Також зросла ціна на хліб – на 0,7–0,9% (залежно від ґатунку борошна) і на крупи – на 0,1–0,4%.

За прогнозами експерта, яйця і хліб будуть дорожчати до кінця року, а от крупи можуть подешевшати після збирання нового врожаю.

«Овочі будуть найдешевшими до кінця серпня після чого почнеться або плавний, або карколомний, як і в деякі попередні роки, підйом догори», – відзначає Олексій Дорошенко.

Landlord раніше повідомляв про те, що, за прогнозами експертів, урожай картоплі цього року буде значно нижчим, ніж минулого, а отже, зростуть і ціни. 

Поділися

Політика        06 серпня 2019 12:59

Нові правила маркування продуктів: що має бути на етикетці

Етикетки на харчових продуктах у магазинах мають надавати точну та достовірну інформацію споживачам. Не допускається друк дрібними літерами. Етикетки мінятимуться протягом трьох років — це перехідний період для виробників.

Нові правила маркуваня харчових продуктів почали діяти відсьогодні, 6 серпня. Так передбачає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», ухвалений ВР 6 грудня.

Отже, споживачам, відповідно до закону, виробники мають надавати більше інформації про харчові продукти. При цьому — обов’язково чітким та контрастним шрифтом, щоб цю інформацію можна було прочитати. Етикетки мають бути українською мовою.

Яку інформацію шукати на етикетках

Закон визначає обов’язковий перелік маркування:

  • назва харчового продукту;
  • перелік інгредієнтів у ньому та їх кількість;
  • інформацію про наявність (відсутність) інгредієнтів, які можуть викликаюти алергічні реакції або непереносимість;
  • кількість харчового продукту у встановлених одиницях виміру (вага, об’єм);
  • термін придатності (чи позначка «спожити до»);
  • будь-які особливі умови зберігання і/або умови використання (у разі потреби);
  • інструкція з використання – у випадках, коли відсутність таких інструкцій утрудняє належне використання харчового продукту;
  • найменування і місцезнаходження оператора ринку, що відповідає за інформацію про харчовий продукт; а для харчових продуктів, що імпортуються, – найменування і місцезнаходження імпортера;
  • країна походження або місце походження (стосовно м’яса або продуктів, назва яких може ввести в оману відносно країни походження);
  • для напоїв зі змістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний зміст спирту в напої;
  • інформація про поживну цінність харчового продукту;
  • інформація, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню;
  • позначку «з ГМО», якщо їх частка у продукті перевищує 0,9%.

Якщо товар не фасований, то інформація про нього має розміщуватися на стенді поруч.

Читайте: Затверджено нові вимоги до маркування меду

Заборона на оману

Закон  забороняє використання інформації, яка вводить споживачів в оману. Наприклад, про лікувальні властивості харчових продуктів.

Додаткова інформація на етикетці

При маркуванні може бути додаткова інформація, що полегшить вибір споживачам. Наприклад, позначка «без ГМО». Також може бути вказана інформація «підходить для осіб з непереносимістю глютену» тощо.

Може надаватися інформація про те, що молочний продукт «натуральний», якщо він, дійсно, не містить нічого штучного: сировини, інгредієнтів, барвників, ароматизаторів, консервантів, стабілізаторів, харчових добавок, підсолоджувачів. Якщо є хоча б один такий інгредієнт, слово «натуральний» забороняється використовувати.

Закон наближає українське законодавство у відповідність до положень регламентів та директив Євросоюзу.

Як повідомляв раніше Landlord, у Німеччині на упаковці вказують умови утримання свиней при маркуванні м’яса.

Поділися

Фінанси        11 липня 2019 09:13

У червні в Україні найбільше подорожчали фрукти і цукор – Богдан Данилишин

У червні 2019 р. порівняно з травнем на споживчому ринку України відзначено зниження цін на 0,5%, таким чином уперше цього року зафіксовано дефляцію. Споживчі ціни знизилися для групи соціально важливих продуктів. Серед товарів, які найбільше подорожчали, названо фрукти і цукор.

Особистий експертний коментар стосовно споживчої інфляції у червні 2019 року надав на своїй сторінці у Фейсбук голова  Ради НБУ, доктор економічних наук, професор Богдан Данилишин.

За його словами, інфляція в червні формувалася переважно традиційними для цього місяця чинниками та діями окремих товаровиробників, адміністративні фактори мало впливали на споживчу інфляцію, скоріше вони навіть сприяли дефляції.

Читайте: Нібулон транспортує зерно власними вагонами: оборот маршруту за три дні

У червні порівняно з попереднім місяцем найбільше зросли ціни на фрукти (на  9,3%) та на цукор (на 6,7%). У зв’язку з настанням літнього сезону зросла вартість проїзду на залізничному пасажирському транспорті (на 7,6%), що зумовило підвищення загального показника цін на транспорт на 0,3%.

При цьому експерт відзначає зниження в червні споживчих цін для групи соціально важливих продуктів: житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива (на 1,4%).

Споживча інфляція у першому півріччі 2019 року порівняно з відповідним періодом 2018 року становила 9,0%.

За 6 місяців (від грудня 2018 року), виходячи зі структури індексу споживчих цін, найбільший внесок у споживчу інфляцію забезпечило зростання цін на:

  • алкогольні продукти та тютюнові вироби – на 17,1%;
  • послуги зв’язку – на 16,3%;
  • послуги освіти – на 13,4%;
  • житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива – на 12,5%.

Зафіксовано зменшення цін на яйця на 23,1%.

На думку Богдана Данилишина, загальна динаміка споживчих цін в Україні протягом першого півріччя 2019 року «має тенденцію до покращення, починаючи з квітня». Але впевненості в тому, що в другому півріччі буде досягнута мета НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 5%, немає – з огляду на можливе сезонне підвищення споживчої інфляції у жовтні-грудні.

Landlord раніше повідомляв про те, що одним із економічних ризиків в Україні в другій половині 2019-го є уповільнення темпів економічного зростання (2,5–2,7%), що може призвести до несприятливої ситуації на валютному ринку. У запобіганні цьому експерти покладають надії зокрема на продукцію аграріїв.

Поділися

Фінанси        04 липня 2019 15:33

Зарплата в сільському господарстві зросла на 22,5%

Середньомісячна заробітна плата штатного працівника в сільському господарстві за 5 місяців цього року склала 7 989 грн, що на 22,5% більше ніж за аналогічний період минулого року.

Такими є дані Держстату за січень-травень, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Крім того, за 5 місяців поточного року зросла середня заробітна плата у харчовій промисловості, склавши 9 348 грн, що на 20,9% більше ніж за відповідний період 2018 року (7 733 грн).

Втім, зарплата аграріїв, фермерів та переробників їхньої продукції – харчовиків не потрапляє у топові позиції порівняно з іншими галузями. Так, в цілому зарплата у промисловості за січень травень поточного року склала 11 140 грн.

Читайте: Яких працівників шукають в агросфері та скільки їм готові платити

За видами  економічної діяльності, топ зарплатних лідерів (з січня по травень 2019 року) виглядає так:

  1. Авіаційний транспорт – 26 478 грн.
  2. Фінансова та страхова діяльність – 18 888 грн.
  3. Інформація та телекомунікації – 17 334 грн.

Найнижча зарплата у поштовій та кур’єрській сфері – 5 713 грн.

Як повідомляв раніше Landlord, зарплата аграріїв та фермерів за січень-лютий 2019  року зросла на чверть (якщо точніше, то на 24,7%). Тобто наразі темп зростання зарплати аграріїв та фермерів уповільнився. Зарплатний лідер та аутсайдер (у галузях) – без змін.

Поділися

Фінанси        13 травня 2019 08:06

На Кубі обмежили купівлю продуктів харчування. У країні нестача рису, квасолі, яєць

Кубинський уряд ввів обмеження на купівлю деяких харчових продуктів з метою «справедливого і розумного» розподілу дефіцитних видів продовольства серед населення. У нестачі продуктів влада Куби звинувачує США.

Про це повідомляє DW.

До переліку харчових продуктів, на які запроваджено обмеження, внесено рис, квасолю, курятину, яйця. Попри заяви Міністерства торгівлі, що норми продажу олії будуть збережені у звичайному обсязі, в магазинах олію вже зараз продають по одній пляшці.

Читайте: В Україні вже померло 40% власників паїв. Відкладати ринок землі далі нема куди – Володимир Фантух

Близько 2/3 необхідного країні продовольства Куба ввозить із-за кордону. Сумарна вартість імпорту становить майже $2 млрд на рік. Брак деяких продуктів харчування існує в країні вже протягом багатьох років. За останні місяці збільшився дефіцит таких продуктів, як м’ясо птиці, борошно, що спричинило великі черги в магазинах.

Уряд Куби заявляє, що в нестачі продовольства та фінансовій кризі в країні винен Вашингтон, який посилив проти Куби торговельне ембарго. Проте економісти вважають, що кризову ситуацію спричинили слабке власне виробництво та залежність країни від Венесуели, на яку США зараз також наклало санкції. Дональд Трамп вимагає від Куби припинити підтримку Венесуели.

Запроваджені обмеження негативно вплинуть на власників невеликих приватних магазинів, які не мають доступу до оптового ринку і закуповують продукти в державних магазинах, – відзначає видання.

Landlord раніше повідомляв про те, що понад 670 млн людей у світі страждають на ожиріння. ФАО піднімає питання якості продуктів харчування.

Поділися
Показати ще