Цей процес вкрай непростий і трудомісткий, але в той же час необхідний. У нашому кліматі виноградна лоза дуже вразлива і може просто вимерзнути або стати жертвою комах і врешті-решт навесні не прокинутися.
Тому, щоб зберегти ягоду, за нею потрібен якісних догляд. Особливо це стосується підготовки лози до зимового періоду, від якого залежить майбутня врожайність. У цій статті ми розповімо вам про те, що ж саме потрібно зробити восени, щоб уже влітку ви отримали прекрасний урожай винограду.
Чим і як правильно удобрювати виноград
Після рясного плодоношення виноград потребує підгодівлі, так як в холодний період часу він не отримає необхідних мінералів і органічних речовин. Тому, щоб виноград витримав навіть найсуворішу зиму, удобрювати його потрібно з вересня.
Серед мінеральних добрив бажано використовувати моносфат калію (10 г), суперфосфат (30-40 г), сульфат калію (сірчанокислий калій), або калімагнезію (20-30 г). Найкраще речовини розводити в 10 літровому відрі й поливати під корінь.

Органічну підкормку, тобто перепрілий гній, курячий послід або компост слід вносити в кількості 10-15 кг на один кущ. Добриво потрібно прикопати на глибині 25-30 см і на відстані 40-50 см від основи куща. Це дозволить поліпшити склад і його повітропроникність грунту.
Виноград містить понад 150 біологічно активних речовин, у тому числі понад десяти вітамінів, а також макро і мікроелементи
Осіння обрізка винограду
Починати обрізку слід, як правило, на початку листопада. Після того, як опаде листя з лози, чітко буде видно всі паростки і їх стан для зимівлі. Щоб запобігти рослині зайвої шкоди, лозу потрібно обрізати гострими ножицями до живої тканини, поки не побачите зелене на зрізі. Видаляються всі товсті (більше 15 см) і тонкі (менше 5 см) гілки і вуса. Також варто пам’ятати, що під час обрізки можна заготовити черешки для розмноження винограду.
Виноград містить поживні речовини, які за своєю структурою найбільш близькі до молока!
Як правильно вкривати виноград
Укриття винограду вважається одним із головних чинників підготовки рослини до зимівлі. Починати настільки делікатну процедуру найкраще з приходом невеликих заморозків – наприкінці листопада – на початку грудня. При цьому обрізану лозу потрібно пригнути до землі й зробити це раніше, поки вона ще м’яка й не буде ламатися. Рослину можна вкрити землею, ялиновим гіллям, соломою і навіть снігом. При цьому потрібно пам’ятати, що вкривати виноград матеріалами, що викликають парниковий ефект (плівкою, руберойдом і т. д.) – категорично заборонено. Це призводить до випрівання очок.
Кожен із цих способів по-своєму чудовий. Наприклад, найбільш ефективним утеплювачем вважається ялинові кущі або соснові гілля. Їх бояться гризуни і не заводитися грибок. Шару в 30-40 см цілком вистачить.
Читайте: Українське село XIX століття – як збирали хміль та льон наші прадіди
Солому ж потрібно гарно притоптати, щоб взимку її не рознесло вітром. А вже навесні потрібно побоюватися гризунів, які так люблять створювати в таких умовах свої житла. Якщо у вас під рукою немає вищезазначених матеріалів, можна вкрити землею, накидавши на кущ винограду близько 15-ти – 30-ти сантиметрів. Це захистить лозу від перепадів температури.

Виноград широко використовують при лікуванні ангіни, гіпертонії, анемії, хвороб жовчного міхура й жовчовивідних шляхів, шлунка, печінки і кишечника!
Виноград вважається дуже вимогливою рослиною, догляд за якою важливий і дуже непростий. Тому завжди намагайтеся приділити лозі належну увагу, і ви обов’язково будете винагороджені соковитою й плодовитого ягодою!
Відзначимо, що цьогоріч в Україні зібрано рекордний урожай винограду елітних сортів.
За матеріалами порталу: http://vinograd.cc
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!