Економісти зафіксували падіння експорту ключових агротоварів в поточному маркетинговому сезоні

Економічний дискусійний клуб оприлюднює уточнені баланси попиту і пропозиції 5 видів продовольчих ресурсів України станом на 01 червня 2018. Згідно дослідженню, у поточному маркетинговому періоді експорт зерна, олійних рослин, бурякового цукру та м’яса впав. Ріст обсягів поставок за кордон продемонструвало тільки молоко.
Так, за даними аналітиків, порівняно з минулим сезоном у поточному маркетинговому періоді експорт українського зерна дещо пригальмував.
«У липні−травні 2017/2018 МР загальний обсяг експорту зерна та продуктів його переробки, у зерновому еквіваленті, склав 38,1 млн. тонн, що на 9% менше, ніж у аналогічному періоді минулого року, зокрема: пшениці вивезено 17,2 млн. тонн (на 1,4% менше), ячменю – 4,3 млн. тонн (на 19% менше), кукурудзи – 16,3 млн. тонн (на 13% менше)», – йдеться у дослідженні.
Загальний обсяг експорту олійних рослин у вересні−травні поточного маркетингового року склав 4,3 млн. тонн олій, що на 6% менше показника відповідного періоду минулого сезону. Більше половини експорту, у вартісному вимірі, припадає на Індію, Китай, Іспанію.
За експертними оцінками, за 9 місяців 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 4,6 млн. тонн олій рослинних, у тому числі соняшникової олії – 4,5 млн. тонн, що на 7% менше, ніж у відповідному періоді минулого сезону.
Майже 95% виробленої в Україні олії відправлено на експорт.
«Проте, темпи імпорту олій у поточному сезоні перевищують минулорічні. Так, за 9 місяців 2017/2018 МР імпорт олій склав 197 тис. тонн, що на 17% більше, ніж у аналогічному періоді минулого сезону. Близько 90% від обсягів загального імпорту становить пальмова олія, основним імпортером якої є Індонезія», – кажуть фахівці.
За інформацією економістів, темпи експорту українського бурякового цукру у поточному маркетинговому періоді на 40% нижчі, у попередньому сезоні.
«Відповідно до балансових розрахунків внутрішнє споживання цукру у вересні−травні 2017/2018 МР оцінено у 1 млн. тонн. За даними митної статистики, за 9 місяців цього сезону експортовано 433 тис. тонн цукру. Найбільші обсяги вітчизняного цукру імпортували Узбекистан, Туреччина, Шрі-Ланка. Імпорт цукру до України був практично відсутнім», – наголосили в ЕДК.
Експорт м’яса та м’ясопродуктів (у перерахунку на м’ясо) у січні–травні ц.р. становив 151 тис. тонн («мінус» 2% до аналогічного періоду 2017 року), імпорт – 103 тис. тонн («плюс» 45%). Частка м’яса птиці у структурі експорту перевищила 80%, що в натуральному виразі склало 124 тис. тонн. Близько 50% експорту м’яса птиці з початку року надійшло на ринки Нідерландів, Іраку, Словаччини.
У м’ясному імпорті провідні позиції зберігають: м’ясо птиці (50% від загального обсягу) та свинина (42%). Імпортна продукція надходить на внутрішній ринок, в основному, із країн ЄС (Польщі, Німеччини, Нідерландів, Угорщини, Данії). Частка імпорту у внутрішньому продовольчому споживанні м’яса становить близько 11%.
«Протягом січні−травня 2018 року зберігалася тенденція до зниження загальних обсягів виробництва м’яса всіма категоріями вітчизняних господарств. Так, за 5 місяців ц.р. виробництво м’яса всіх видів у забійній вазі склало 953 тис. тонн, що на 1,2% менше ніж за відповідний період минулого року. При цьому, якщо сільськогосподарські підприємства наростили виробництво на 0,4%, то у господарствах населення спостерігалося його зменшення на 4,0%. Найбільше від початку року скоротилося виробництво свинини – на 5,3%, обсяги яловичини зменшилися на 5,1%. Натомість галузь птахівництва і надалі демонструє приріст, який склав 2,6%», – підрахували економісти.
Незважаючи на падіння виробництва молокосировини експорт українських молочних продуктів помітно зростає. У січні−травні ц. р. порівняно з аналогічним періодом 2017 року експорт молокопродуктів зріс майже у 1,5 рази та склав 374 тис. тонн.
Провідною позицією українського молочного експорту є масло вершкове (75% від загального обсягу), активними покупцями якого є Марокко, Туреччина, Саудівська Аравія.
«З початку 2018 року не вдається зламати довготривалу тенденцію до скорочення вітчизняного виробництва молокосировини. Держстат повідомив, що у січні−травні ц. р. всіма категоріями господарств вироблено 3 903 тис. тонн молока, що на 1,3% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому у сільгосппідприємствах виробництво молока зросло на 2,9%, у той час, як у господарствах населення, які забезпечують понад 70% його надоїв, зафіксовано зменшення на рівні 3,1%», – додали в аналітики.