Про це в ефірі «Агро.фм» заявила Ганна Лавренюк, віце-президент зі зв’язків з громадськістю Асоціації виробників молока (АВМ).
Серед причин зменшення виробництва молока країнами-передовиками – дефіцит земель та кліматичні зміни.
«Часті посухи в Новій Зеландії не дають країні з року в рік виходити на ті обсяги продуктивності, які вони мали раніше (понад 20 млн тонн на рік – прим. Landlord)», – заявила Ганна Лавренюк.
Тому міжнародна спільнота розглядає Україну як альтернативну країну-флагмана для розвитку молочної галузі.
Читайте: Кейс: Жирніше молоко та 1200 л надоїв – індійський фермер вирощує 438 буйволів
«На нас дивляться як на країну, яка має достатній земельний банк, кількість опадів на рік та можливостей. Тобто наразі ми маємо як природний, так і економічний потенціал збільшити вдвічі виробництво молока», – наголосила експерт.
Сьогодні Україна виробляє до 10 млн тонн молока на рік. Однак, на початку 1990-х ця цифра становила понад 20 млн тонн. За словами Ганни Лавренюк, на цю цифру й сподівається міжнародна спільнота, щоб покрити світовий попит.
Для цього українським виробникам, насамперед, потрібно гармонізувати українське законодавство з європейським та виготовляти високоякісну продукцію.
Як раніше повідомляв Landlord, Асоціація виробників молока фіксує збільшення кількості фіктивної продукції, яку недобросовісні продавці видають за молочну. Найбільше підробляють сир та творог. Аби українці не купували низьякісної продукції низка підприємств ініціювала законопроект 3043-1. У документі наголос робиться на маркуванні молоковмісної продукції та фіксуванні товарів, які насправді не є молочними, а лише замінниками.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!