Україна стала помітним гравцем на ринку меду. За останні 10 років експорт виріс всемеро, найбільше постачається в Європейський Союз, США, Канаду та Азію.
30 000 тонн меду експортовано за останні півроку. Обсяг зросте, якщо бджолярі об’єднаються в кооперативи чи кластери, каже Ольга Трофімцева, заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції.
В Україні близько 400 000 виробників меду. Як зазначають в Biker Tilly, це один з найвищих показників у світі. Кожен сотий українець – пасічник.
Продуктивність їх невисока. Якщо у Канаді 7 000 пасічників виробляють 29 000 тонн меду, то в Україні медовий «урожай» – 80 000 тонн.
«Регіональні кластери дозволять бджолярам налагодити канали збуту, працювати з торговельними мережами, а кооперативи – відстояти свої інтереси перед експортерами», – каже Трофімцева.
Українські бджолярі – другий після Китаю постачальник меду до Європи. Річна квота на безмитний експорт складає 5 000 тонн. Цей об’єм вибирається за 2-3 дні, решта – 32 000 тонн – експортується поза квотою. Найбільше вітчизняного меду їдять поляки, німці, французи та бельгійці.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!