За оцінками Oil World, світові перехідні запаси оливкової олії в 2023/24 МР скоротилися до історично низького рівня – 0,77 млн тонн. Ця ситуація зумовлена високим попитом та надзвичайно низьким рівнем виробництва у сезоні-2022/23 – на рівні 2,78 млн тонн порівняно з 3,66 млн тонн у 2021/22 МР.
Зокрема суттєве скорочення відбулося у ключовому виробнику оливкової олії в Іспанії – до 0,77 (1,62) млн тонн, передає agroreview.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Водночас у 2023/24 МР, як очікується, виробництво олії збережеться на низькому рівні і становитиме 2,77 млн тонн (в Іспанії – 0,9 млн тонн). Таким чином, загальна пропозиція оливкової олії в сезоні-2023/24 ще більше скоротиться – до 3,54 млн тонн (у попередньому МР – 3,82 млн тонн), а світові експортні постачання ще більше знижуватимуться.
Загалом, аналітики очікують, що експортна пропозиція оливкової олії в 2023/24 МР залишиться досить обмеженою, перебуваючи під тиском того, що уряди Марокко та Сирії оголосили про заборону на експорт оливкової олії з метою зниження високих внутрішніх цін. Зазначимо, що ще на початку серпня Туреччина також оголосила про заборону експорту продукту.
Читайте також: В Європі готуються до дефіциту оливкової олії
Нагадаємо, світові ціни на оливкову олію стрімко зростають у міру вичерпання її запасів в Іспанії – найбільшому світовому експортері, що у 2021 році забезпечила 46% світового експорту цього продукту. За даними аналітиків Mintec, ціни на олію першого холодного вижиму – екстра віржин з Андалусії (де виробляють 80% іспанської олії) протягом року виросли на 115% з 3,83 €/кг до рекордних 8,2 €/кг.
Дослідники кажуть, що економічні витрати від смертельного патогену, що вражає оливкові дерева в Європі, можуть досягти понад 20 мільярдів євро. Вони змоделювали майбутні найгірші наслідки збудника Xylella fastidiosa, який вбив багато дерев в Італії. Поширювана комахами, бактерія зараз становить потенційну загрозу для оливкових плантацій в Іспанії та Греції. Хвороба може збільшити вартість оливкової олії для споживачів.
Окрім Італії, бактерію Xylella зараз знайшли в Іспанії, Франції та Португалії. Боротьба з нею нині передбачає видалення заражених дерев і спроби стримувати рух рослинного матеріалу та комах, які поширюють хворобу.
Минулого місяця в Італії вартість приготування класичної піци “Маргарита” зросла більш ніж удвічі швидше, ніж загальна інфляція, що було спричинене різким зростанням цін на оливкову олію та сир моцарела.
В Іспанії нині літр масла коштує від 8 до 10 євро. Саме оливкове масло, як основний продукт середземноморського життя, виділяється в супермаркеті за зміною ціни.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!