В Європі майже вичерпані місцеві запаси оливкового масла, і очікується ще більший дефіцит після того, як екстремальні погодні умови вже другий рік ушкоджують урожай. Хвилі спеки в Середземномор’ї завдали шкоди врожаям і змусили виробників імпортувати продукцію з Південної Америки, пише Agroexpert.md.
Так, найбільший у світі виробник заявив, що йому доводиться імпортувати постачання з Південної Америки, щоб задовольнити попит.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Сьогодні купити оливкову олію практично фізично неможливо. Вона розпродана, – заявив Волтер Занре (Walter Zanre), виконавчий директор британського підрозділу компанії Filippo Berio.
Оливкові дерева вирощують по всьому Середземномор’ю протягом тисячоліть, водночас тільки Іспанія виробляє половину світових поставок оливкової олії, але лісові пожежі та високі літні температури означають, що майбутнє цієї стародавньої галузі виглядає дедалі більш невизначеним.
За даними Міжнародної ради з оливок, світове виробництво, як очікується, впаде до 2,4 млн тонн, що менше, ніж врожай минулого року, і значно нижче за світовий попит, який становить близько 3 млн тонн, після того, як посуха і спека з температурою понад 40 градусів вдарили по виробництву в Іспанії.
Екстремальні погодні умови в інших важливих регіонах зростання, включно з Грецією, Італією та Португалією, а також Туреччиною і Марокко, посилили кризу.
Як зауважив Занре, у компанії все ще є запаси для задоволення своїх потреб у поставках, але вона була змушена імпортувати оливкову олію з Чилі, щоб покрити дефіцит до збору врожаю цього року, який починається в жовтні, оскільки оптові поставки по всій Європі вичерпалися.
Розмір врожаю цього року відстає від історичних норм: очікується, що Іспанія виробить 750 000 тонн – більше, ніж 660 000, вироблених під час неврожаю минулого року, але значно менше за 1,3 мільйона тонн або близько того, на які могли б слід було б розраховувати в минулі роки.
Фермери кажуть, що їхні доходи постраждали через погані врожаї в поєднанні зі зростанням цін на енергію та робочу силу.
Рафа Гусман, виробник оливок у Хаені – колисці виробництва оливок в Іспанії, який також є головою місцевої асоціації Asaja, найбільшої фермерської асоціації Іспанії, сказав, що деяким фермерам загрожує руйнування, оскільки посуха й надалі завдаватиме шкоди.
“Урожай тут знизився на 70-80%, – сказав він. – Є деякі виробники, у яких немає навіть кілограма оливок. Навіть якщо оливкова олія продається за ціною 8 євро за пляшку, цього недостатньо, щоб утримати їх на плаву”.
Очікується, що цьогоріч Греція виробить лише 200 000 тонн, що на третину менше, ніж торік, через сильну спеку і проблеми із зараженням плодовою мухою.
Маноліс Яннуліс, голова грецької професійної асоціації оливкової олії, заявив, що споживачі зіштовхнулися зі зростанням цін “більш ніж на 100%”.
За даними аналітиків групи сировинних товарів Mintec, виробники володіють лише близько 115 000 тонн наявних запасів оливкової олії в Іспанії за щомісячного використання близько 60 000 тонн.
Якщо такі темпи виснаження збережуться, інсайдери ринку попереджають, що запаси оливкової олії можуть бути вичерпані до прибуття свіжого врожаю, який традиційно розпочинається в Іспанії приблизно в жовтні, – пояснив Кайл Голланд, аналітик з харчових олій у Mintec.
Побоювання відносно дефіциту призвели до різкого зростання оптових цін. Вартість оливкової олії першого холодного віджиму з Андалусії на півдні Іспанії цього місяця підскочила до 8,45 євро за кг, що більш ніж удвічі перевищує торішню ціну і є найвищим показником за всю історію Іспанії, згідно з даними про ціни за більш ніж 20 років.
На думку аналітиків Assosia, це призвело до зростання роздрібних цін у великих супермаркетах Великої Британії на 47%.
Сподівання Італії на виробництво до 350 000 тонн, як вважають, були зруйновані екстремальними погодними умовами, включно з посухою, і навіть нещодавніми зливами з градом у головному сільськогосподарському регіоні Апулія, які повалили стиглі фрукти з дерев.
Італійські виробники також постраждали від бактеріальної хвороби, що отримала прізвисько “оливкова Ебола” – Xylella fastidiosa – від якої за останні роки загинуло 6 мільйонів дерев.
Туніс, Туреччина і Сирія нещодавно припинили експорт олії, намагаючись захистити місцевий продукт від високих цін на міжнародному рівні.
Ескперти прогнозують погіршення ситуація найближчими роками, оскільки очікується, що надзвичайна кліматична ситуація означатиме спекотніші, посушливіші та екстремальніші погодні явища.
Нагадаємо, світові ціни на оливкову олію стрімко зростають у міру вичерпання її запасів в Іспанії – найбільшому світовому експортері, що у 2021 році забезпечила 46% світового експорту цього продукту. За даними аналітиків Mintec, ціни на олію першого холодного вижиму – екстра віржин з Андалусії (де виробляють 80% іспанської олії) протягом року виросли на 115% з 3,83 €/кг до рекордних 8,2 €/кг.
Дослідники кажуть, що економічні витрати від смертельного патогену, що вражає оливкові дерева в Європі, можуть досягти понад 20 мільярдів євро. Вони змоделювали майбутні найгірші наслідки збудника Xylella fastidiosa, який вбив багато дерев в Італії. Поширювана комахами, бактерія зараз становить потенційну загрозу для оливкових плантацій в Іспанії та Греції. Хвороба може збільшити вартість оливкової олії для споживачів.
Окрім Італії, бактерію Xylella зараз знайшли в Іспанії, Франції та Португалії. Боротьба з нею нині передбачає видалення заражених дерев і спроби стримувати рух рослинного матеріалу та комах, які поширюють хворобу.
Минулого місяця в Італії вартість приготування класичної піци “Маргарита” зросла більш ніж удвічі швидше, ніж загальна інфляція, що було спричинене різким зростанням цін на оливкову олію та сир моцарела.
В Іспанії нині літр масла коштує від 8 до 10 євро. Саме оливкове масло, як основний продукт середземноморського життя, виділяється в супермаркеті за зміною ціни.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!