Новини / Аналітика     14 травня 2023 17:24

Виробництво часнику в Україні зменшиться вдвічі

З огляду на те, що в Україні вирощувалося у довоєнний час близько 200 тис. т часнику, а цього сезону зберуть 100 тис. т, цього буде цілком достатньо для задоволення внутрішнього споживання

Через те, що минулої осені в Україні посіяли часнику набагато менше, ніж у попередні роки, скорочення становитиме не менше 50%, розповів керівник виробничого проєкту ФГ “Агро-Майстер” Василь Гудзовський, передає AgroPortal.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

З огляду на те, що в Україні вирощувалося у довоєнний час близько 200 тис. т часнику, а цього сезону зберуть 100 тис. т, цього буде цілком достатньо для задоволення внутрішнього споживання (50 тис. т). Різниця в 50 тис. т, скоріше за все, згниє через нестачу потужностей і переробки.

Нині підприємством для подальшої переробки законтрактовано близько 200 т часнику.

Зараз головна наша задача — донести до керівництва ЗСУ, що споживати у військах часник у головках значно затратніше, ніж використовувати очищений овоч у зручному пакованні, зокрема у вигляді часникової пасти, — зазначив Гудзовський.

Окрім цього, використання напівфабрикатів знижує вартість споживання часнику в 5 разів. За зекономлені кошти можна виплачувати заробітну плату нашим воїнам на суму 350 млн грн щороку.

Нагадаємо, загальна площа під часником в Україні сягає максимум 400 га. Для того, аби зросло промислове виробництво часнику, фермери повинні працювати не на емоціях, а мати чіткі розрахунки окупності, реалізації.

За минулі десять років площі під швейцарським часником збільшилися в п’ять разів. Проте, цього все ще недостатньо для внутрішнього споживання країни.

У 2022 році вчені Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану запатентували новий сорт часнику під назвою “Жануб”, що в перекладі означає “Південь”, який має коротший термін дозрівання порівняно з іншими сортами.

Найбільше підприємство у Східній Європі з найбільшою лінією з виробництва насіння часнику до війни обробляло 150 га землі, наразі ця площа скоротилась до 30 га.

Новини за темою:  Грози на сході та суха погода на заході: яка погода чекає українців 30 травня

Після шести років експериментів ліванська компанія Garlidoux розробила часник зі звичним смаком, але без неприємного запаху.

Раніше Landlord повідомляв, що в Україні середня вартість часнику перевищила 100 грн/кг.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також