Харківський крафтовий виробник кави з жолудів цього сезону збільшив обсяги виробництва зі 100 до 800 кг, розповіла власниця бренду “ЖоКава” Ольга Глушко, передає AgroPortal.
Поки що не можна сказати, скільки з цієї кількості вийде кавового напою, адже ще не всі жолуді оброблені.
З кожним роком ми збільшуємо обсяги виробництва. Цей рік не є винятком. Попит на здорове харчування зростає, напій все частіше вибирають люди з усвідомленням того, як харчування впливає на самопочуття. Клієнти, які споживають “ЖоКаву”, зазначають, що у них налагоджується робота ШКТ, нормалізується рівень тиску та покращується загальний стан здоров’я, – зазначила Глушко.
Збір сировини для кави відбувається поблизу села Верхня Озеряна на Харківщині. Сьогодні проблем із доступом до збору жолудів немає.
Разом із чоловіком розвиваємо свій розплідник, вирощуємо також і дуби. У квітні маємо в планах з однодумцями зробити їх висадку на пустинних та безпечних ділянках, — розповідає Ольга Глушко.
Не рідко день розпочинається з запашного напою: або чорної кави, або з ароматного чаю. І той, і той напій можуть принести організму користь, а яку саме, розповіла дієтологиня Крісті Дель Коро, передає korisno.
Що більш корисне?
На щастя для нас усіх, і кава, і чай мають доведену користь для здоров’я, якщо вживати їх у помірних кількостях. Та існує чимало факторів, які впливають на цінність кожного напою, наприклад, спосіб заварювання, кількість, яку ви споживаєте, та те, як вирощували ту чи іншу рослину.
Перш за все про каву. Науковці точно знають, що вживання кави може зменшити запалення та підтримати здоров’я серця та кишківника.
Вживання кави також асоціюється з меншим ризиком серцевих захворювань і діабету. Дослідження, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, показало, що регулярне споживання кави було пов’язане з меншим ризиком ішемічної хвороби серця,
– поділилася дієтологиня Ілана Мюльштейн.
Окрім того, помірне вживання кави також може знизити ризик захворювання на діабет 2-го типу. Але не менш корисним для вашого організму може виявитися і чай.
Якщо ви додасте чай до свого щоденного раціону, це може призвести до зменшення ризику серцево-судинних захворювань, а також може знизити ваші шанси захворіти на рак.
І попри те, що ні чай, ні кава не містять клітковини, ви можете вживати їх разом із закусками. які багаті на цю речовину – наприклад, із фруктами чи цілозерновими тостами.
Вміст кофеїну
Кофеїн можна знайти і в чаї, і в каві, хоча, звісно ж, у різних кількостях. У стандартній чашці кави ви знайдете приблизно 95 міліграмів кофеїну, тоді як у чорному чаї буде всього 50 міліграмів. Найменше ж цієї речовини міститься у зеленому чаї – там є всього 30 міліграмів.
Концентрація уваги
Попри те що і в чаї, і в каві є кофеїн, який може покращувати когнітивні здібності, у чаї також міститься і інша сполука, теанін – а ця амінокислота додає чаю ще одну перевагу, адже може зменшувати рівень стресу.
Тож коли ви беретеся за якусь складну роботу чи новий проєкт, чашка чаю може бути вашим ідеальним напоєм; так ви не отримаєте надто багато кофеїну та зможете знизити рівень стресу.
Зелений чай є одним із найбагатших джерел потужних антиоксидантів , званих поліфенолами, які, як було показано, мають потенціал для зниження ризику серцево-судинних захворювань і деяких видів раку,
– поділилася Мюльштейн.
Енергія
Кава містить кофеїн, тож з цим напоєм ви дещо швидше отримаєте необхідний вам заряд енергії, та якщо зловживати цим напоєм, він може дати вам і певні негативні наслідки. Зокрема, надто велика доза кофеїну може призвести до підвищеного рівня тривоги, безсоння та підвищення частоти серцевих скорочень.
А якщо Ви вживаєте каву, то краще робити це у чистому вигляді та не додавати до напою ароматичних добавок та підсолоджувачів, що можуть призвести до впливу цукру на ваш організм.
Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.
Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.
Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.
В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.
Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.
Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.
Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.
Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.
Горіхи – це одні з найкорисніших натуральних продуктів. Ви можете використовувати їх не лише як перекус, але й додавати до салатів, каш чи поєднувати з фруктами.
Анна Лиса