Новини / Аналітика     27 жовтня 2017 09:00

Виробництво сої росте на 19% щороку


Українські аграрії вже полюбили сою, і з кожним роком висівають її все більше. Площі посівів під цією культурою в Україні за останні 7 років, за офіційною статистикою, збільшилися на 77%.

На сою сьогодні припадає близько 7% усіх посівних площ країни під сільгоспкультури врожаю 2017 року. Мінагрополітики повідомляє, що нинішнього року під соєю засіяно 1,88 млн гектарів. Лідерами по соєвому клину традиційно є Хмельницька й Полтавська області. У кожному з цих регіонів під такі боби відводять понад 200 га.

Надалі багато компаній мають намір збільшити свій соєвий клин. «Ми вважаємо сою перспективною й рентабельною, тому плануємо поступове збільшення площ під цією культурою», — повідомляє Дмитро Купавцев, виконавчий директор групи «Росток‑Холдинг».

«Інтерес українських аграріїв до цієї олійної постійно зростає через високу рентабельність виробництва цієї сільгоспкультури», — підсумовує Шимкова.

Зростають і врожаї сої. Середньорічна добавка до збору цієї олійної за період 2012–2016 рр., за даними Держстату, становить 19%. Хоча аналітики визнають, що цей темп зростання на 3 відсоткових пункти нижчий за середньосвітовий. І в останні роки бурхливе зростання виробництва сої в нашій країні сповільнилося. З 2016 року врожай збільшився лише на 9%, а нинішнього прогнозується ще менша — 8%‑ва надбавка.

В Україні, за оцінками USDA, нинішнього сезону буде зібрано 4600 тис. тонн бобів сої. Серед лідерів за обсягами виробництва цієї олійної в Україні — компанії «Астарта» і МХП. Середня врожайність по країні у 2016 році — низька, всього 23,4 ц/га. Очевидно, що резерв для інтенсифікації соєвого виробництва є. Навіть у північних регіонах країни можна домогтися високої врожайності. Наприклад, «Росток‑Холдингу» вдалося тут зібрати сої по 34 ц/га. Середня врожайність сої торік перевищила наші планові показники в 1,5 раза, досягнувши історичного максимуму», — заявляє директор підприємства Дмитро Купавцев.

Для підвищення врожайності сої та її конкурентоспроможності провідні аграрні компанії активно співпрацюють із селекціонерами. Перевагу віддають сортам інтенсивного типу, високопротеїновій сої тощо.