Українські аграрії вже полюбили сою, і з кожним роком висівають її все більше. Площі посівів під цією культурою в Україні за останні 7 років, за офіційною статистикою, збільшилися на 77%.
На сою сьогодні припадає близько 7% усіх посівних площ країни під сільгоспкультури врожаю 2017 року. Мінагрополітики повідомляє, що нинішнього року під соєю засіяно 1,88 млн гектарів. Лідерами по соєвому клину традиційно є Хмельницька й Полтавська області. У кожному з цих регіонів під такі боби відводять понад 200 га.
Надалі багато компаній мають намір збільшити свій соєвий клин. «Ми вважаємо сою перспективною й рентабельною, тому плануємо поступове збільшення площ під цією культурою», — повідомляє Дмитро Купавцев, виконавчий директор групи «Росток‑Холдинг».
«Інтерес українських аграріїв до цієї олійної постійно зростає через високу рентабельність виробництва цієї сільгоспкультури», — підсумовує Шимкова.
Зростають і врожаї сої. Середньорічна добавка до збору цієї олійної за період 2012–2016 рр., за даними Держстату, становить 19%. Хоча аналітики визнають, що цей темп зростання на 3 відсоткових пункти нижчий за середньосвітовий. І в останні роки бурхливе зростання виробництва сої в нашій країні сповільнилося. З 2016 року врожай збільшився лише на 9%, а нинішнього прогнозується ще менша — 8%‑ва надбавка.
В Україні, за оцінками USDA, нинішнього сезону буде зібрано 4600 тис. тонн бобів сої. Серед лідерів за обсягами виробництва цієї олійної в Україні — компанії «Астарта» і МХП. Середня врожайність по країні у 2016 році — низька, всього 23,4 ц/га. Очевидно, що резерв для інтенсифікації соєвого виробництва є. Навіть у північних регіонах країни можна домогтися високої врожайності. Наприклад, «Росток‑Холдингу» вдалося тут зібрати сої по 34 ц/га. Середня врожайність сої торік перевищила наші планові показники в 1,5 раза, досягнувши історичного максимуму», — заявляє директор підприємства Дмитро Купавцев.
Для підвищення врожайності сої та її конкурентоспроможності провідні аграрні компанії активно співпрацюють із селекціонерами. Перевагу віддають сортам інтенсивного типу, високопротеїновій сої тощо.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!