В Україні стрімко зростає ціна на якісний тепличний томат, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. За інформацією проєкту, через сильну спеку різко погіршилася якість даної продукції. Виробники нерідко повідомляють, що на плодах залишаються опіки через активне сонце. У результаті на ринку зростає пропозиція некондиційного томату, тоді як якісної продукції мало пропонується.
Так, нині комбінати готові відвантажувати тепличний томат не дешевше за 20-30 грн/кг, що в середньому на 26% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.
Зростання відпускних цін у сегменті тепличного томату виробники пояснюють скороченням зборів цієї продукції у тепличних комбінатах. Водночас підтримку цін надавав стабільно високий попит. Важливо відзначити, що подорожчанню тепличних томатів, крім іншого, сприяла обмежена пропозиція ґрунтової продукції. Основну частку томату відкритого ґрунту зараз становить продукція невисокої якості, що підвищує інтерес покупців до якісної продукції з теплиць.
Читайте також: В Україні дешевшають коренеплоди нового врожаю
Як результат, уже сьогодні українським тепличним комбінатам вдається відвантажувати томат у середньому на 20% дорожче, ніж наприкінці минулого літа. Крім того, виробники не виключають можливості подальшого подорожчання у цьому сегменті, оскільки темпи збуту тепличного томату залишаються досить активними.
Нагадаємо, раніше українські виробники розпочали масові продажі томату відкритого ґрунту, що призвело до значного зниження відпускних цін у даному сегменті.
Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів. Про це розповів директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!