Український сир ризикує зникнути з ринку, оскільки його витіснить імпортна продукція, оскільки її закупівля є більш вигідною для торгівельних мереж. Про це повідомляє Інфагро.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Сировари поки що вважають, що продажі зростуть, не дивлячись на п’ятивідсоткове збільшення цін, яке запланували на початок осені. Експерти не впевнені, що зростання споживчого попиту відбудеться. Велику кількість сиру восени доведеться продавати, використовуючи акції.
Насичення ринку України недорогими імпортними продуктами призвело до того, що під загрозою витіснення із супермаркетів опинилася українська тваринницька та молочна продукція, а також овочі і фрукти. Надлишок імпорту стосується навіть консервації.
Річ у тім, що в Європі сир особливо не подорожчав, і після підняття цін українськими виробниками мережі можуть прийняти рішення про більш значні закупки європейського сиру. Нормальний брендовий сир в Польщі чи Голландії обійдеться імпортеру на 20% дешевше, ніж сир типу Тільзіт, який їм пропонують українські виробники. І вибір мереж може виявитися не на користь українського виробника, — пояснили аналітики.
Нагадаємо, на сироварні міста Перечин виготовляють крафтовий різнокольоровий сир: червоний, жовтий, синій, зелений, і навіть – чорний по 800 грн за голову. Такий колір надає чорнило каракатиці, яку купують за кордоном.
Як раніше повідомляв Landlord, на Тернопольщині економіст став сироваром і розводить кіз.
Нещодавно на Сумщині відкрилася нова Андріївська сироварня. Наразі власники працюють над розширенням виробництва та створенням нових робочих місць.
World Cheese Awards — наймасштабніший сирний конкурс в Європі. 2022 року на міжнародному сирному конкурсі у Великій Британії вперше взяли участь 39 сирів з України.
Торік “Станіславська сироварня” отримала найпрестижнішу відзнаку в своїй категорії на міжнародному конкурсі сирів World Cheese Awards 2022 — Super Gold.
Анна Лиса