Торік “Станіславська сироварня” отримала найпрестижнішу відзнаку в своїй категорії на міжнародному конкурсі сирів World Cheese Awards 2022 — Super Gold. За рік у підприємства змінилося багато чого і переважно на краще.
Про це розповіла засновниця “Станіславської сироварні” Наталія Пальчак.
“Після конкурсу зросла впізнаваність бренду. Але й ми багато вкладаємо для цього. Ми змінили стратегію розвитку та почали мріяти більш масштабно. Збільшився обʼєм продажів, тож ми можемо більше інвестувати у розвиток та розширення сироварні. Крім того ми виграли грант від Дія.Бізнес і будемо запускати магазин на колесах для виїзної торгівлі, як це роблять у в Європі”, — розповідає Наталія Пальчак.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Вона додала, що сироварня знайшла нового постачальника і планує експериментувати з овечими сирами. Але головним планом для підприємства є масштабування, збільшення обʼємів виробництва і продажів, будівництво приміщення із виробництвом і дегустаційною залою.
“Але це все відбувається поволі, спочатку має сформуватися потужний ринок із сильними гравцями. Ми помітили позитивні тенденції: виробників почали поважати, є запит на локальний крафтовий продукт, як від місцевих, так і від туристів, адже всі шукають емоцію”, — зазначає Наталія Пальчак.
Нагадаємо, у січні-травні 2023 року Україна імпортувала 13 тис. т сирів на суму $77,9 млн.
Наразі виробники сиру не схильні знижувати ні обсяги виробництва, ні базові ціни. Водночас реалізацію стимулюють акціями.
Одна з провідних галузей сільського господарства — молочна промисловість, через війну переживає свої найскладніші часи. Попри обстріли, скорочення поголів’я, руйнування господарських будівель, аварійні відключення світла й загрозу для життя працівників — більшість українських виробництв оговталися та продовжили свою діяльність. “Молочній майстерні” компанії Ardis Group вдалося зберегти виробничі потужності, щоб виробляти достатню кількість сирів для внутрішнього ринку та українських споживачів, розповів директор виробництва Олександр Українець.
World Cheese Awards — наймасштабніший сирний конкурс в Європі. 2022 року на міжнародному сирному конкурсі у Великій Британії вперше взяли участь 39 сирів з України.
В умовах війни аграрний сектор став основою українського експорту та, відповідно, гарантом валютних надходжень від торгівлі. Чотири з першої п’ятірки позицій товарів, що Україна минулоріч продавала, посіли продовольчі та с/г товари.
До початку повномасштабного вторгнення рф, у Харкові розробили унікальні космічні технології, що дозволяють висушувати сири різних сортів, без додавання консервантів зі збереженням усіх натуральних якостей. Водночас тільки після релокації до Мукачева підприємство “Прайм Снек” відкрило для себе експорті можливості. Нині вироби можуть стати першим молочним продуктом закарпатського виробництва.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!