Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький представив на засіданні парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики доопрацьований проект закону “Про хміль та хмелепродукти” (9234).
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Це законопроєкт, в якому унормовано митні формальності імпорту; порядок перевірки хмелю при імпорті на відповідність мінімальних ринкових вимог; структура центрів, органів та видів документів з сертифікації.
Запроваджується сертифікація хмелю на території України (окрім використання броварнями власно вирощеного хмелю).
У законопроєкті визначені такі варіанти сертифікації:
- ввезення хмелю (хмелепродуктів) з країн ЄС (надається сертифікат ЄС);
- ввезення хмелю (хмелепродуктів) з третіх ЄС (надається сертифікат еквівалентності хмелю стандартам ЄС);
- сертифікація хмелю в Україні — шишки хмелю та хмелепродукти мають відповідати стандартам ЄС (вологість, розмір шишки тощо), після чого проходить процедура перевірки та видача сертифіката.
Нагадаємо, за минулі 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 раза. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.
Підприємці, які організовують справу, визнають, що це свого роду експеримент, адже у світі не так багато пивоварень, які працюють із хмелем, вирощеним у теплиці.
Львівська пивоварня “Правда” випустила на ринок пиво з пелюсток троянд, про це інформує пресслужба бренду в Instagram.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Новорічні ялинки на пиво перетворює компанія з Нідерландів. Екологічну акцію From Tree to Tipple (“Від дерева до напою”) пивовари започаткували ще два роки тому.
Пивоварня Hot House Brewing at Barone Gardens першою в Нью-Йорку розпочала вирощувати хміль у власній теплиці, з потенціалом 3-4 врожаї на рік. Завдяки комбінації тепличного та придбаного на ринку хмелю, тут виготовлятимуть оригінальні сорти пива.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!