У Чехії пивоварня Radegast вперше створила пиво з використанням води, отриманої з повітряної вологи, тобто, буквально з повітря. Інноваційну технологію збирання води розробила чеська компанія Karbox спільно з Чеським технічним університетом. Мобільний комплекс під назвою EWA дозволяє отримати воду навіть із дуже сухого пустельного повітря — в таких умовах пристрій може отримати 25-30 літрів води на день, і до 50-70 у більш вологому кліматі, пише Рosteat.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Пивоварня попереджає, що дефіцит води може торкнутися і Чехії. У середньому у світі на виробництво літра пива витрачається 4,5 л води, у Чехії – 3,5 літра. Radegast вдалося скоротити витрату до 2,29 л, що на 10% менше, ніж у 2010 році.
Наразі інноваційного пива зварили небагато – лише 200 літрів.
В основі пристрою лежить абсорбуючий матеріал, який поглинає воду з повітря, а потім за допомогою нагрівання, охолодження та конденсації її збирає. EWA можна помістити в контейнер розміром 120 на 120 см та поставити на шасі. Електроенергію для руху та вилучення води дають сонячні панелі.
Пристрій протестували в австралійській пустелі: у віддалених селищах у глибині країни питна вода може коштувати до 5 австралійських доларів за літр, а вода, отримана за допомогою EWA, коштує вп’ятеро дешевше.
Якість води перевірили у лабораторії: вона відповідає стандартам для дитячого споживання. Крім Австралії, на думку розробників, їхня технологія буде потрібна на Близькому Сході, в Африці, пустельних районах Південної Америки.
Нагадаємо, напій Epic Cleantec пропонує один зі способів подолання екстремальної посухи: перетворення перероблених відходів на питні продукти.
Львівська пивоварня “Правда” випустила на ринок пиво з пелюсток троянд, про це інформує пресслужба бренду в Instagram.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Новорічні ялинки на пиво перетворює компанія з Нідерландів. Екологічну акцію From Tree to Tipple (“Від дерева до напою”) пивовари започаткували ще два роки тому.
Пивоварня Hot House Brewing at Barone Gardens першою в Нью-Йорку розпочала вирощувати хміль у власній теплиці, з потенціалом 3-4 врожаї на рік. Завдяки комбінації тепличного та придбаного на ринку хмелю, тут виготовлятимуть оригінальні сорти пива.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!