У 2023 році очікують найменших обсягів виробництва вина за останні 60 років через екстремальні кліматичні умови. Ймовірно, виробництво буде на близько 7% нижчим, ніж торік.
У заяві Міжнародної організації винограду та вина (OIV) йдеться, що така сама ситуація спостерігається в ЄС. Організація проаналізувала інформацію з країн, на частку яких припадає 94% світового виробництва вина.
“Італія та Іспанія фіксують значне зниження порівняно з 2022 роком через несприятливі погодні умови. Франція стає найбільшим світовим виробником у 2023 році з обсягом, що трохи перевищує середній п’ятирічний показник. Прогнози першого врожаю в США вказують на те, що обсяг виробництва буде не тільки вищим, ніж у 2022 році, але й вищим за середній показник, що спостерігався в останні роки”, — йдеться у повідомленні.
Значно нижчими за показники 2022 року очікують у Південній півкулі. Зокрема через несприятливі погодні умови сильно постраждали Австралія, Аргентина, Чилі, Південна Африка та Бразилія. Лише Нова Зеландія у 2023 році перевищить середній п’ятирічний показник виробництва.
У 2023 світове виробництво вина (за винятком соків і сусла) оцінюється в діапазоні від 241,7 млн дал до 246,6 млн дал, а середня оцінка становить 244,1 млн дал.
“Однак до цьогорічного показника слід ставитися з обережністю, оскільки все ще існують великі країни, такі як Китай, інформація про які поки що недоступна. Крім того, висока волатильність обсягів видобутку, що спостерігається протягом останніх років як на рівні країн, так і на регіональному рівні, робить прогнозування ще більш складним”, — зауважують в організації.
Прогнозований обсяг виробництва найменший з 1961 року (214 млн га).
“Цей негативний сценарій можна пояснити значним спадом виробництва в основних країнах-виробниках вина в обох півкулях. У той час як у Південній півкулі Австралія, Аргентина, Чилі, Південна Африка та Бразилія зафіксували річні коливання від -10% до -30%, у Північній півкулі Італія, Іспанія та Греція — країни, які найбільше постраждали від несприятливих кліматичних умов під час вегетаційного сезону”, — резюмували в OIV.
Лише в США та кількох країнах ЄС, таких як Німеччина, Португалія та Румунія, кліматичні умови були сприятливими, що дозволило досягти середніх або вищих за середні обсягів врожаю.
Нагадаємо, на Одещині триває активна компанія зі збору винограду: аграрії зібрали вже половину з очікуваного врожаю. Як повідомляє EastFruit, прогнозується, що врожай буде зібрано на площі — 12 827 га. Станом на 9 жовтня вже зібрано виноград на загальній площі 6 967 га. Валовий збір становить 31 183 тис. тонн, тоді як урожайність — 4,48 т/га.
У Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!