Новини

Ціна м’яса зросла на 36%. Чи є межа?

За минулий рік в Україні суттєво подорожчали всі види м’ясних продуктів. Про це повідомив голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерти асоціації зробили аналіз найпопулярніших видів м’яса серед українців, та склали індекс м’ясного кошика. Ціни на ці продукти стали вище від 28 до 67%. Зокрема. Сало піднялось у ціні на 67%, свинина на 39%, яловичина зросла на 33%, а курка в тушці на 28%.

«У минулому році свинина й яловичина додали в ціні по 28 грн за кілограм, сало – 27грн, ковбаса варена – 15 грн, курка в тушці – 12 грн. Відтепер кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 116 грн, свинини – за 101 грн, сала – за 68грн, варену ковбасу – за 76 грн, а курку – за 54 грн. Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика, тобто взяти по кілограму всіх видів м’яса, то станом на 1 січня 2018 року він коштував 415 грн, тоді як рік тому його вартість становила 305 грн. Тобто індекс м’ясного кошика за рік зріс на 36%», – підрахував він.

Експерт зауважив, крім м’яса, ціни на інші види продуктів за останні десять днів 2017 року стабілізувались і не показували різких коливань.

«Свинина зросла на 2,5 грн за кілограм, яловичина додала 1,6 грн, а курка в тушці – 43 коп. Що до свинини, то вона вперше пробила планку в 10 0грн, у гонитві за яловичиною. У той же час, вперше майже за рік, подешевшало сало – на 72 коп. за кілограм», – наголосив експерт.

Щодо ціни на м’ясо курки, то прогноз невтішний. За даними асоціації постачальників торговельних мереж, наразі виробники притримали ціну штучно, заради доброї статистики. Але, незабаром, її ціна піде угору.

«Державному моніторингу підлягає курка лише в тушці. Найбільший виробник курятини оцінює свою долю в промисловому виробництві курятини в 55%. П’ять найбільших компаній з виробництва курячого м’яса займають 90% ринку. Тому Уряд може показати помірне зростання ціни на прикладі курки у тушці, яка зросла з березня 2017 року на 16%. За той же час філе, яке не підлягає державному моніторингу, зросло в ціні на 30%. І хоча воно ще дешевше, ніж у сусідніх країнах, але не можна не припустити думку про можливе утримання цін на той продукт, який моніториться, заради доброї статистики. А втрати від цього компенсуються більш стрімким подорожчанням вартості інших видів курки», – попередив Дорошенко.

На його думку, ціни на інші види соціальних продуктів змінювались різноспрямовано. На ціну цукру вплинули так звані «сірі» виробники, а вартість гречки була переоціненою.

«У минулому році спостерігалось зростання вартості на всі соціальні продукти, окрім гречки та цукру. Так, гречка подешевшала на 10,3 грн, або на 36%, а цукор – на 2,2 грн, або на 15%. Гречка була останні півтори роки переоціненою, тому попит значно впав. Збільшення ж врожаю та імпорт завершили епоху спекулятивно дорогої гречки. Що ж до цукру, то тіньовий сектор заважає державі, але допомагає споживачам. Велика доля виробництва цього продукту виробляється без сплати податків, тому виробники конкуруючі між собою, готові знижувати ціни», – заявив голова асоціації.

За прогнозами експерта, Україна наздогнала світові ціни на продукти, тепер на ціни всередині країни будуть змінюватись разом з усім світом.

«Крім того, світова кон’юнктура та збільшення продуктивності в Україні штовхали ціни вниз. Цього року ми будемо ще не раз помічати, що ціни в країні зростають та знижуються за світовими тенденціями. Це пов’язано з тим, що рівень світового океану та нашого моря зрівнялися, тобто пройшло вирівнювання цін. Ми все більш стаємо частиною європейської економіки», – додав Олексій Дорошенко.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку