НовиниСадівництво

Цех для перероблення фруктів збудує садівниче господарство з Одеської області

У ТОВ “Колос”, що на Одещині має 61 га садів, планують будувати переробний цех для кісточкових та зерняткових. Про це в інтерв’ю журналу “Садівництво по-українськи” розповів головний агроном підприємства Петро Гусєв, повідомляє AgroTimes.

Так, за його словами, вирощувати плодові лише для продажу у свіжому вигляді сьогодні недостатньо.

“Ми схиляємо власника до того, щоб організувати цех перероблення. Наприклад, під час збирання персика зі 100 т 10−15 т можуть йти лише у перероблення. Найближче підприємство розташовано від нас за 20 км, це велике виробництво компанії “Вітмарк-Україна”. Але їм потрібний обсяг, який у господарства не завжди буває. Для таких випадків і потрібно мати мініперероблення. Робити соки-фреш, сухофрукти, чорнослив”, – пояснив Гусєв.

Раніше Петро Гусєв називав основною проблемою кісточкових цього року дорогу логістику. Якщо у минулі роки господарство возило продукцію до Києва та Львова, то сьогодні це не вигідно.

Нагадаємо, Кабінет міністрів запустить 8 програм, створених для підтримки бізнесу та збільшення нових робочих місць.

До Чернівців переїхало підприємство “Пульс автоматика”, котре виготовляє електроніку для бджільництва. Підприємство знаходилося за 16 км від Харкова — у місті Дергачі.

В Одеській області активно розвивається перспективний напрямок вирощування та перероблення горіхів. Навіть попри війну господарства продовжують закладати нові плантації. В Ізмаїлі навесні розширили сад волоського горіха, а фермер Максим Шейко з Одеського району отримав 2,5 млн гривень для висадки саду фундука.

Перероблення для аграрія — раціональна бізнес-можливість під час війни, коли російські війська ціленаправлено намагаються знищити запаси продовольства.

18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.

Анна Лиса

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку