Новини    23 лютого 2024 20:39

Топінамбур: цінність “земляної груші” для вживання

Бульби топінамбура багаті джерелом калію, заліза і тіаміну

Коренеподібні бульби топінамбура мають науково доведені корисні властивості, передає shuba. У цілющу силу топінамбура індіанці вірили ще в доколумбові часи. У 17 столітті Папа Римський також визнав його цінні властивості.

Топінамбур (або, як його ще називають, “земляна груша”) родом із Північної Америки. Це універсальна рослина, яка вирощується в декоративних, кулінарних і лікувальних цілях. Рослина може досягати до 2 метрів у висоту. Його квіти з родини складноцвітих мають чудовий вигляд на сонячних високих грядках, а бульби є поживним та корисним додатком до раціону.

Топінамбур широко застосовується у господарстві — його вирощують як кормову і культурну рослину. Їстівні бульби з жовтою, білою або рожевою шкіркою, вирізняються солодким, злегка горіховим присмаком. До того, як картопля потрапила в Європу, на столах наших предків топінамбур панував як доповнення до більшості страв.

Перш за все, бульби топінамбура багаті вітамінами і мінералами. Ми можемо знайти в ньому вітамін С, вітаміни групи В (В1, В2, РР, В5, В6) і такі мінерали, як кремній, фосфор, магній, залізо, мідь і калій. 100 грамів топінамбура містять лише 73 калорії. Завдяки вмісту інуліну, ця рослина є важливим елементом у лікуванні діабету, порушень обміну речовин, а також у процесах схуднення та очищення травної системи.

Топінамбур рекомендується вживати тим, хто пройшов хіміотерапію і одужує після захворювань, оскільки він чудово зміцнює і відновлює організм.

Плоди мають регенеруючу дію, підтримують ріст і розвиток функцій організму. Загалом, зазначається, що вживання топінамбура зміцнює імунітет і допомагає при хронічній втомі. Бульби топінамбура багаті джерелом калію, заліза і тіаміну. Вони не містять ні жиру, ні холестерину.

Зауважимо, у холодну пору ми набагато більше схильні підхопити вірус. Тож для того, аби уникнути сезонних захворювань, важливо знизити ризик їх зараження завдяки вітамінам. Вітамін С має чимало переваг для здоров’я, однією з яких є підтримка імунної системи, передає korisno.

Новини за темою:  Обмеження на кордоні з Польщею: ще один пункт пропуску скоротить пропускну здатність через ремонт

Експертка зі здоров’я Саманта Грінер розповіла про найкращі фрукти та овочі, які містять вітамін С. Спробуйте їх додати до свого раціону.

Апельсини

Окрім вітаміну С апельсини багаті на фолієву кислоту, кальцій та магній.

Помідори

Овоч містить в собі не лише вітамін С, але й калій та фолієву кислоту.

Брокколі

За словами Саманти Грінер, найкращим способом отримати вітамін С із броколі – це їсти його приготованим на пару. Варений чи смажений броколі втратить корисний вітамін.

Капуста

Експертка розповіла, що капуста містить вітамін С та Е, які підтримують здорову імунну систему.

Картопля

А от картопля є гарним джерелом вітаміну С, В6, калію та клітковини.

Ківі

У ківі міститься не лише багато вітаміну С, але й вітамін К та клітковина.

Зверніть увагу, ви можете не лише підвищити свій імунітет за допомогою фруктів чи овочів, але й завдяки певним напоям. До прикладу, проста вода, зелений чай, кефір чи томатний сік здатні підтримувати імунітет.

Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.

Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.

Новини за темою:  Україна і США готові до запуску Інвестиційного фонду відбудови: стартовий капітал — $25 мільйонів

Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.

Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.

В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.

Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.

Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.

Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.

Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...