Новини    07 січня 2024 17:47

ТОП-8 суперфудів для зниження стресу

Раціон має бути різноманітним й збалансованим. Варто також пам’ятати про різноманітні фактори здоров’я, наприклад, фізичну активність та якість сну

Від поганого настрою може врятувати шматочок чогось смачненького – не панацея, та все ж краще, ніж нічого. Для когось це цукерка або тістечко, а хтось любить ковбасу або хот-дог. Але насправді існують продукти, які завдяки своєму складу дійсно покращують або, навпаки, погіршують настрій, і діють вони практично на всіх, передає newfood.

Продукти впливають на настрій людини внаслідок вмісту різних компонентів, які діють на функціонування мозку та хімічний баланс в організмі. Нижче представлені основні фактори, що пояснюють такий вплив.

  1. Серотонін – хімічний месенджер в мозку, який відповідає за регуляцію настрою, сну та апетиту. Деякі продукти, такі як банани, овес, шоколад й волоські горіхи, містять складові, які сприяють стимуляції цього гормону.
  2. Лосось, волоські горіхи та інші продукти, багаті на омега-3 жирними кислотами, мають антизапальні властивості та покращують роботу мозку, включаючи дію на настрій та стресові реакції.
  3. Темний шоколад, фрукти та ягоди, містять флавоноїди, які сприяють підвищенню кровообігу в мозку та вносять свій вагомий вклад у відмінний настрій.
  4. Такі продукти, як банани, лосось і гречка – джерела вітамінів групи B, зокрема B6, які грають важливу роль у виробленні хімічних речовин, що формують гарне світосприйняття.
  5. Авокадо та інші продукти багаті магній, мають прямий вплив на зміцнення нервової системи.
  6. Амінокислота L-теанін присутня в зеленому чаї. Вона розслабляє й заспокоює, поліпшує емоційний стан.

Ці харчові компоненти вступають у взаємодію з мозковою хімією, активуючи виробництво певних хімічних сполук, які створюють відповідний настрій.

Раціон має бути різноманітним й збалансованим. Варто також пам’ятати про різноманітні фактори здоров’я, наприклад, фізичну активність та якість сну. Але, пропонуємо виділити продукти, які вважаються суперфудами за їхніми корисними властивостями:

  • волоський горіх та насіння – містять омега-3 жирні кислоти рослинного походження;
    темний шоколад особливо багатий на флавоноїди;
  • овес – джерело комплексу вуглеводів, які стимулюють вироблення серотоніну;
  • лосось – це омега-3 жирних кислот, які мають антистресові властивості та сприяють зниженню емоційного напруження (оселедець атлантичний виступає більш бюджетним аналогом);
  • чорниця, малина, смородина містять антиоксиданти та антоціани, які допомагають захистити клітини від пошкоджень, покращити настрій та пам’ять;
  • ламінарія (відома як морська капуста) багата на йод, що важливий для здоров’я щитоподібної залози, яка відіграє ключову роль у регуляції емоційного стану та енергійності людини;
  • трави та спеції (ромашка, лаванда, меліса, куркума тощо) – відрізняються заспокійливими властивості, зменшують стрес та поліпшують сон;
  • банан містить вітаміни групи B, наприклад B6, який бере участь у процесі виділення серотоніну.
Новини за темою:  Заморозки та мінлива хмарність: яка погода чекає українців 8 травня

Зауважується, що ця вісімка не є чимось екзотичними у нашій місцевості. Всі продукти ви знайдете в супермаркеті або на базарі у своєму місті.

Щоб одразу зупинити скептиків стосовно раціонального харчування, слід зауважити про їжу, що має протилежну дію. Багато чого, що є на прилавках, негативно впливає на настрій та провокує стрес. Це пов’язано з різними чинниками, такими як харчові алергени, рівень цукру в крові, вміст кофеїну та інші.

  1. Занадто багато цукру загрожує різким коливанням рівня глюкози в крові, що спричиняє втому та роздратування. Продукти, багаті на прості цукри (солодощі, газовані напої та печиво) призводять до небажаних ефектів.
  2. Хоча деяких людей кофеїн стимулює, для інших велика його кількість викликає нервовість, тривогу та головний біль.
  3. Продукти з високим глікемічним індексом, такі як білий хліб, цукрові снеки, соуси тощо, призводять до різких змін рівня глюкози в крові та нервовості.
  4. Трансжири, які зазвичай містяться у швидкому харчуванні та оброблених продуктах, пов’язані з погіршенням настрою та погано впливають на функціонування мозку.
  5. Зловживання алкоголю провокує депресію.

Звичайно ж, кожна особа унікальна, і реакція на їжу може відрізнятися. Але загальна тенденція для корисних та шкідливих продуктів є статистично доведеною. Харчуйтеся свідомо, і ваш настрій завжди буде на висоті.

Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.

Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Новини за темою:  МХП у 2024 році збільшив прибуток до $144 млн попри падіння доходів від рослинної олії

Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.

Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.

Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.

В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.

Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.

Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.

Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.

Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.

Горіхи – це одні з найкорисніших натуральних продуктів. Ви можете використовувати їх не лише як перекус, але й додавати до салатів, каш чи поєднувати з фруктами.

Вівсяна каша стає особливо цінним доповненням до здорового раціону взимку, коли потрібно захистити організм від багатьох хвороб та інфекцій.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...