Новини / Технології     28 березня 2024 18:04

Штучний інтелект покращить якість створеного без бджіл меду

Після запуску багатьох продуктів у сегменті веганського меду MeliBio прагне внести удосконалення в унікальну розробку

Одна з найінноваційніших компаній, каліфорнійський харчовий технологічний стартап MeliBio об’єднався з Pow.Bio, щоб збільшити виробництво інноваційного меду без бджіл, виготовленого шляхом точного бродіння, передає newfood.

Після запуску багатьох продуктів у сегменті веганського меду MeliBio прагне внести удосконалення в унікальну розробку. Цьому стануть у нагоді можливості штучного інтелекту біовиробничого стартапу Pow.Bio з Берклі.

Pow.Bio має досвід як у традиційній, так і в інноваційній технології безперервної ферментації, процеси у якій оптимізовані за штучним інтелектом.

Співпраця спрямована на розширення масштабів виробництва, а також поліпшення функціональності поточних продуктів.

Наша здатність виробляти цільові бджолині білки та ферменти за допомогою експериментальних методів дала багатообіцяльні результати, і ми готові вивести нашу технологію на наступний етап, – говорить Аарон Шаллер, співзасновник та головний технічний директор MeliBio.

Зокрема, окрім медового смаку та текстури компанія прагне надати поточним продуктам більше переваг бджолиного меду, а також відповідної автентичності.

Зауважимо, австралійськими вченими з Університету Аделаїди проведені експерименти з уповільнення швидкості дозрівання винограду сорту Каберне Совіньон.

Виноград для вина особливо вибагливий до погодних умов, через спеку і посуху ягоди дозрівають набагато раніше, через що вино виходить не дуже високої якості. Розв’язати цю проблему взялись австралійські вчені з Університету Аделаїди, пише useti.

Дослідники вирощували виноград в Каліфорнії. Вони або зрізали частину грон на виноградних лозах, або починали більше поливати рослини під час пізнього вегетаційного періоду.

На деяких ділянках робили і те, і інше, а ще на одній ділянці вони не робили ні того, ні іншого і збирали виноград протягом усього періоду дозрівання.

Експеримент показав, що рослини з найменшою кількістю ягідних грон швидше накопичують цукор і дозрівають раніше за інших. А виноград, який часто поливають, але при цьому і зрізають, дозріває повільніше всіх.

Новини за темою  Подбайте про насіння огірків, аби зібрати рекордний врожай

Вивчивши склад ягід, вчені виявили, що уповільнення дозрівання плодів знижує вміст шестивуглецевих альдегідів, спиртів і 2-ізобутил-3-метоксипіразину, пов’язаних із зеленими і рослинними нотами вина, і збільшує кількість норизопреноїдів і терпенів, пов’язаних з приємними квітковими і фруктовими нотами вина.

Новини за темою:  Україна веде переговори з ЄС про продовження торгівельного безвізу після 5 червня - Шмигаль

Дослідження показало, що більш тривалий час вирощування значно покращує якість винограду для виноробства. Але, як відзначають професіонали, вплив цих способів слід відстежувати протягом декількох років, перш ніж вносити зміни в існуючу в сучасному світі практику.

Раніше швейцарські дослідники створили інструмент на основі штучного інтелекту, який розпізнає фальсифіковане вино. ШІ-програму використали для аналізу сполук у вині та відстеження його походження.

Нагадаємо, МХП запустила Kulinator — кулінарний чат-бот на базі штучного інтелекту. В його обов’язки входить допомога користувачеві у будь-яких кулінарних запитах.

З метою раннього виявлення займання на борту Mitsui OSK Lines планує встановити камери та системи штучного інтелекту Captain’s Eye у вантажних відсіках на більшості своїх автомобілевозів, які працюють на ЗПГ.

В Україні до розмінування територій планують залучити штучний інтелект. Мінекономіки розробило цілісну стратегію, яка базується на data-орієнтовному підході.

Сінгапурський бренд Hegg, дочірня компанія Howw Foods, який виготовляє веганські яйця, уклав угоду з Dasoon – найбільшим дистриб’ютором яєць у країні. Це допоможе вивести інноваційний замінник яєць у місцеві супермаркети та відкрити більше офлайн-каналів для просування продуктів бренду, основним із яких є веганський замінник яєць Hegg’s Eggless Egg, інформує newfood.

На міжнародній виставці вина та спиртних напоїв ProWein 2024 (Німеччина) Молдова вперше представила нове покоління вин, виготовлених за допомогою штучного інтелекту, пише media.az.

На стенді Wine of Moldova іноземні відвідувачі змогли познайомитися з першими трьома винами, виготовленими Chelaris – віртуальним енологом, створеним штучним інтелектом. Напій був випущений обмеженою серією 150 пляшок.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також