Новини / Технології     28 травня 2019 15:58

Штучне м’ясо: у США продукти вже друкують на 3D-принтері

Стартап з Каліфорнії заявив про винайдення способу створення м’яса риб у лабораторних умовах. Клітини м’язів живої риби розмножують у спеціальному середовищі, після чого їх змішують із так званим біо-чорнилом і створюють на 3D-принтері різні продукти – від риб’ячого філе до молюсків.

Про це повідомляє НВ.

Штучну їжу каліфорнійський стартап BlueNalu планує запустити в масове виробництво. З одного зразка клітин можна отримати мільярди точних копій. Процес добування клітин не шкодить живим рибам, оскільки проходить із застосуванням наркозу, і «донори» при цьому залишаються живими.

Читайте: Без ґрунту: в Індії вирощуватимуть картоплю методом аеропоніки

Вилучені клітини поміщають у спеціальне рослинне середовище з поживними речовинами, в якому відбувається їх розвиток і розмноження. Вирощені клітини змішують з іншою живильною рідиною (так званим біо-чорнилом) і створюють на 3D-принтері готові продукти, такі як риб’яче філе, морські гребінці, молюски, м’ясо ракоподібних тощо.

Розробники BlueNalu вважають, що створена ними продукція корисніша за звичайне риб’яче м’ясо, оскільки вона не містить «паразитів, бактерій, ртуті, мікропластику та інших шкідливих речовин, які можуть траплятися в природному середовищі існування риб».

Відкриття покликане врятувати планету від надмірного вилову риби і забезпечити морепродуктами регіони, віддалені від морів та океанів.

Landlord раніше повідомляв про те, що у США створили люмінесцентні рослини, які можуть світитися протягом тижня.

Новини за темою:  Імпорт мороженої риби впав на 21%: чому українці їдять менше риби та що буде з цінами
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також