Сезон реалізації лохини в господарствах України вже близький до завершення, що спричиняє стрімке скорочення пропозиції на ринку, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Водночас за словами виробників, сезон реалізації лохини в поточному році завершується фактично в ті ж терміни, що й рік тому.
Вже сьогодні більшість українських садівників пропонують до продажу залишкові партії лохини. Активний попит та скорочення пропозиції в даному сегменті дозволяють їм укладати угоди з продажу лохини вже по 90-140 грн/кг, що в середньому на 14% дорожче, ніж тижнем раніше.
Але більшість українських садівників залишилися незадоволені сезоном, що минає, оскільки відпускні ціни в даному сегменті були набагато нижчими, ніж рік тому. Так, згідно з даними щоденного моніторингу проекту, в поточному сезоні ціни на лохину в Україні були в середньому на 23% нижчі, ніж за аналогічний період минулого року. Причин цієї ситуації було кілька.
Читайте також: Експорт плодово-ягідної продукції з України зріс на 16%
По-перше, цього сезону був досить хороший урожай ягоди, але виникали складнощі з реалізацією. По-друге, подорожчання логістики, а також військові дії на більшій частині території країни суттєво ускладнили експорт. В результаті, більшість виробників змушені були реалізувати ягоду виключно на внутрішньому ринку. А це, своєю чергою, призвело до досить низького рівня цін на лохину в Україні протягом усього сезону реалізації.
Нагадаємо, у липні у фруктово-ягідному сегменті продовжували дешевшати лохина і чорниця.
Пік сезону лохини в Україні припадає якраз на кінець липня. У цей період пропозиція даної ягоди з місцевих господарств продовжувала зростати.
Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!