Новини / Технології     02 січня 2024 17:49

Розробники Швеції створили “електронний ґрунт”, що прискорює розвиток посівів зернових на 50%

Для стимуляції коріння дослідники використовували високу напругу

Дослідницька група Лабораторії органічної електроніки Лінчепінгського університету розробила субстрат eSoil для гідропонного вирощування. Саджанці ячменю за 15 днів виросли на 50% більше завдяки електричному стимулюванню коріння, передає Psyc.org.

Зазвичай як субстрат для вирощування на гідропоніці використовують мінеральну вату. Вона не тільки не розкладається, але й виробляється за допомогою дуже енергомісткого процесу. Електронний культиваційний субстрат eSoil виготовляється з целюлози, найпоширенішого біополімеру, змішаного з провідним полімером під назвою PEDOT. Ця комбінація була вперше використана для вирощування рослин.

Для стимуляції коріння дослідники використовували високу напругу. Перевага цього “ґрунту” полягає в тому, що він має дуже низьке енергоспоживання і не містить небезпеки високої напруги.

Ми можемо змусити розсаду рости швидше, використовуючи менше ресурсів. Ми ще не знаємо, як це насправді працює, які біологічні механізми залучені. Ми з’ясували, що розсада ефективніше засвоює азот, але поки що незрозуміло, як саме електрична стимуляція впливає на цей процес, — зазначила керівниця дослідження Елені Ставрініду.

Нове дослідження потенційно відкриє шлях для нових наукових напрямів для подальшого розвитку гідропонного вирощування.

Ми не можемо стверджувати, що гідропоніка розв’яже проблему продовольчої безпеки. Але вона, безумовно, зможе допомогти, особливо в районах з малою кількістю орних земель і суворими екологічними умовами, — додала науковиця.

Нагадаємо, дослідники заявили, що вони знайшли спосіб перетворити негостинний місячний ґрунт на родючий, ввівши бактерії, які підвищують доступність фосфору, важливої поживної речовини для рослин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Новини за темою:  Літні вечірні відключення: коли чекати нових вимкнень світла в Україні та як їх уникнути

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення становитиме лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса.

Чеський харчовий технологічний стартап Mewery представив гамбургер із суміші культивованої свинини та клітин мікроводоростей. Інновація знаменує собою нову віху в секторі культивованого м’яса, оскільки це означає появу більш етичних та екологічно чистих м’ясних продуктів за нижчою собівартістю, ніж інші продукти з культивованого м’яса.

Дослідники зі Швеції замінили хлор у водопровідній воді на нешкідливі для людей хижі бактерії. Виявилося, що вони можуть стати чудовою альтернативою хлору

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також