Досягнувши піку в 2014 році, молочна галузь уже 2 роки перебуває в стагнації. За даними Держстату, торік пропозиція молока на ринку упала на 6%, а за нею й виробництво більшості молокопродуктів.
Падіння, якщо порівняти з 2015 роком, спостерігалося в сегменті обробленого молока – на 4%, жирних сирів – на 8%, сухого молока та вершків – на 3%, кисломолочних продуктів – на 1,4%.
Водночас виробництво сиру зросло на 4%, вершкового масла – на 0,1%. Загалом виробництво молокопродуктів упало на 6%.
За 7 місяців 2017 року порівняно з аналогічним періодом минулого року наповненість внутрішнього ринку молочною сировиною на 4% менша.
«Зменшення виробництва молока відбувається шляхом скорочення в категорії господарств населення», – каже Максим Фастєєв, аналітик Інфагро.
Проте, за даними ФАО, процеси на молочному ринку є найбільш позитивними з моменту набуття Україною незалежності. Зростання виробництва в сегменті сільськогосподарських підприємств, що спеціалізуються на виробництві молока, навіть у найскладніші 2014-2016 роки перевищувало 10% щорічно. У 2016 році збільшення частки промислового виробництва молока склало 26%, понад половина цього молока – екстра та вищий ґатунок.
«Професійні виробники не вирізатимуть худобу, – вважає Андрій Ярмак, економіст ФАО. – Є зростання виробництва й продуктивності. Залишають ринок ті, хто утримував поголів’я як соціальний проект».
Торік прибутковість виробництва у промислових господарствах виросла більш як на 8%. А минулий місяць став для них найприбутковішим за останні 4 роки.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!