Україна стабільно має профіцит цукру, який наступного сезону буде зростати. Відповідний прогноз зробив гендиректор “Укрпромінвест-Агро” Роман Огородов, інформує пресслужба компанії у Facebook.
За деякими оцінками, наступного року посівні площі під цукровим буряком в Україні збільшаться на 10-20%, а виробництво цукру зросте до 2 млн т на рік. Наразі в Україні вже виробляють близько 1,8 млн цукру, а внутрішнє споживання становить 900 тис. т.
Україна активно експортує цукор до ЄС, і це буде продовжуватися наступного сезону, щоб покрити дефіцит на ринках деяких країн Європейського Союзу. Окрім того, український цукор цікавий і для світового ринку, де, за прогнозами експертів, відбудеться збільшення дефіцитного балансу цього продукту. Тому, навіть з огляду на всі логістичні та інші труднощі, спричинені війною, рентабельність цукрового виробництва в Україні буде мати позитивну динаміку, — прогнозує Огородов.
Нагадаємо, переробку цукрових буряків цього року здійснюватимуть 30 цукрових заводів.
У лютому аналітики прогнозували глобальний дефіцит цукру в 2023/24 МР на рівні в 1,01 млн т.
Раніше в USDA прогнозували, що в Україні у 2022/23 МР виробництво цукру становитиме 1,1 млн метричних тонн (ММТ), що на 23% менше проти попередньої оцінки.
Виробники цукру в Україні цьогоріч мають дві проблеми — війна та ціна на енергоносії.
Цього року в Україні має збільшитися кількість працюючих цукрових заводів порівняно з 2022-м.
Українські виробники можуть збільшити експорт цукру у понад два рази.
Нагадаємо, маржинальність ягідного, зокрема, лохинового бізнесу в десятки разів вища, ніж вирощування зернових. Одначе, звісно справа потребує значних капіталовкладень та часу.
Амарант економічно вигідніше вирощувати, ніж більшість інших культур. За врожайності 1 т/га рентабельність досягає 75%.
Французька компанія Bejo France у співпраці з ще п’ятьма французькими виробниками долини Луари та Шампань вивела сорт жовтої цибулі Orion, яка не викликає сліз та не залишає після себе запаху на руках.
Нині на ринку спостерігається високий попит на насіння цукрових буряків. На тлі збиткових зернових цукровий буряк сьогодні — одна з найрентабельніших культур.
Анна Лиса