Глобальний дефіцит цукру в 2023/24 МР оцінюється в 1,01 млн т. Це стане завершенням трирічного періоду профіциту на ринку.
Такий прогноз представила австралійська аналітична агенція Green Pool на сезон-2023/24, пише Reuters.
Прогнозується, що світове виробництво впаде, особливо в Індії, Пакистані та Європейському Союзі. Водночас очікується, що споживання зростатиме, хоча й меншими темпами, ніж у попередньому сезоні.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Прогнози Green Pool, які базуються на національних врожайних роках, передбачають, що світове виробництво скоротиться до 192,8 млн т порівняно зі 193,2 млн т попереднього сезону.
Очікувалося, що Індія зафіксує найбільше падіння виробництва — на 2,3 млн т, до 34,5 млн т. Однак це має бути частково компенсовано виробництвом у центральній частині південної Бразилії, яке збільшиться до 35,8 млн т з 33,65 млн т.
Прогнозується, що світове споживання зросте на 1,24%, до 192,8 млн т, що є незначним уповільненням порівняно з 1,36% зростання попереднього сезону.
Green Pool прогнозує глобальний профіцит у 1,77 млн т у сезоні-2022/23, сезоном раніше він складав 1,44 млн т.
Раніше в USDA прогнозували, що в Україні у 2022/23 МР виробництво цукру становитиме 1,1 млн метричних тонн (ММТ), що на 23% менше проти попередньої оцінки.
Водночас національна асоціація цукровиків України “Укрцукор”, від свого імені та від імені виробників цукру та аграріїв, які вирощують цукровий буряк, звернулась до Міжнародної організації по цукру (ISO) з проханням припинити співпрацю з рф.
Виробники цукру в Україні цьогоріч мають дві проблеми — війна та ціна на енергоносії.
У новому сезоні в Україні не буде дефіциту цукру наступного року, однак ціна на нього може зрости на 10-12%.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!