У Вінниці підприємство з переробки ягід та фруктів запустило першу чергу дахової сонячної електростанції потужністю 250 кВт, передає ecopolitic.
Так, підприємство вже споживає на 20% менше енергії з мережі. Зазначається, що підприємство спеціалізується на вирощуванні та заморозці різноманітних ягід та фруктів, що вирощуються на території України, а також на виготовленні фруктових наповнювачів.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Електроенергія здорожчає. Ми розуміли, що варварські атаки на енергосистему України не припиняться. Тому для того, щоб конкурувати, виробляти дешевий продукт та зменшити собівартість, ми повинні бути енергонезалежними, енергоефективними, – розповів директор підприємства Костянтин Кузьменко.
У 2024 році підприємство планує встановити другу чергу дахової СЕС на 250 кВт, а згодом і третю з такою ж потужністю. Це дозволить замістити близько 70% енергії з мережі.
Вінниця задекларувала Зелений курс ще у 2020 році.
Наразі в громаді діє програма підтримки малого бізнесу щодо встановлення СЕС. Заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний зазначив, що підприємці мають право на компенсацію у розмірі 30% сплачених податків за попередній рік.
На думку місцевих управлінців, автономні джерела енергії дозволяють:
- посилити енергетичну незалежність громади;
- зменшити споживання енергоресурсів;
- скоротити викиди вуглецю.
Нагадаємо, зростання вартості електроенергії та ракетні удари рф по енергетичній інфраструктурі України зумовили необхідність розосередження вузлів генерації електроенергії. Тож у фермерському ягідному господарстві “Грасс Авеню” вирішили освоїти новий напрям сільського господарства – агровольтаїку.
Так звані “прозорі” сонячні батареї, створені дослідниками Єврейського університету (Hebrew University), пропускають до рослин лише необхідну кількість світла, а решта перетворюється на електрику, яку можна використовувати з іншою метою.
Французький енергетичний гігант TotalEnergies вивчав вплив сонячних панелей на врожай, щоб розробити сховище агрономічних переваг. Початкові результати свідчать про підвищення врожайності польових культур і зменшення нестачі води, інформує Pv-magazine.
Минулими роками впровадження інновацій у сільське господарство дало змогу коригувати способи обробки культур та інші процеси. Фермерові навіть не потрібно мати досвід, щоб використовувати технології та побачити, як вини змінюють відповідну діяльність, роблять її вигіднішою, ефективнішою, безпечнішою та простішою.
Український Smart Oasis Farm вже успішно представив свою “розумну ферму” у Кувейті.
Американська компанія Vertical Harvest планує розширювати свою концепцію інноваційних вертикальних теплиць у Чикаго.
Тим часом в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.
Анна Лиса