Чимало людей їдять недостатньо клітковини протягом дня, особливо взимку, коли ви вживаєте менше овочів та фруктів. Втім, дієтологиня Емі Горін переконана, що вам просто необхідно вживати більше клітковини, якщо ви хочете підтримувати здоровий спосіб життя чи намагаєтеся скинути кілька кілограмів, пише korisno.
Скільки клітковини потрібно їсти щодня?
Можливо, ви не отримуєте достатньо клітковини у своєму раціоні. Ця проблема досить поширена, тож переконайтеся, що з’їдаєте достатньо овочів та фруктів протягом дня.
Жінкам віком від 31 до 50 років варто отримувати по 25 грамів клітковини щодня, а чоловікам того ж віку потрібно їсти приблизно 31 грам клітковини. І навіть якщо ви думаєте, що отримуєте цю кількість речовини, існує велика ймовірність, що це не так.
Приблизно 90% жінок та 97% чоловіків не дотримуються цих рекомендацій – здебільшого через те, що споживають надто багато обробленої їжі та шкідливих напоїв, у яких немає клітковини.
Які фрукти містять найбільше клітковини?
Вам вже відомо, що клітковину можна знайти в овочах та фруктах, а також бобових та цілозернових продуктах. Найпростіший спосіб отримати більше клітковини – замінити шкідливі солодощі на поживні і смачні фрукти. І Емі Горін поділилася чудовим списком найбільш поживних продуктів.
Авокадо
Всього в одній порції авокадо міститься 5 грамів клітковини. Цей вершковий зелений суперфуд може стати чудовим доповненням до вашого ранкового раціону. Тож якщо ви з’їдатимете приблизно 100 грамів на день, то отримаєте 7 грамів клітковини.
Їсти авокадо можна у вигляді гуакамоле, або ж просто нарізаним класти на канапки та тости. Також ви можете нарізати цей фрукт кубиками та класти його до різноманітних салатів чи навіть додавати до смузі.
Чорнослив
Якщо ви полюбляєте сухофрукти, то саме час запастися поживним і надзвичайно корисним чорносливом. Ці сушені фрукти насичені клітковиною – всього з трьох шматочків ви отримаєте 4 грами речовини. Саме через високий вміст клітковини чорнослив часто використовують для лікування закрепів.
Малина
Ця ягода має не тільки неймовірний смак, але й чимало корисних для організму властивостей. Насправді усі ягоди є чудовим джерелом і клітковини, і багатьох антиоксидантів та мікроелементів. Та у сімействі ягід малина все ж вирізняється найбільшою кількістю клітковини поряд із ожиною.
В малині можна знайти і розчинну, і нерозчинну клітковину, і всього від однієї порції ви отримаєте 8 грамів речовини.
Зерна граната
Гранат – це чудовий фрукт, щоб додати його до зимового раціону, адже він містить дуже багато клітковини та чудово смакує. Їсти його можна просто зернами, або ж додавати у салати чи на тости – в будь-якому випадку фрукт принесе вам чимало користі.
Щоб організм працював без збоїв, потрібно не лише слідкувати за харчуванням, а підходити комплексно до здоров’я. Важливо вчасно робити детоксикацію організму. Поєднання препаратів Лімфоміозот і Галіум-Хеель чинять імуномодулюючу, протизапальну, дренажну та дезінтоксикаційну дії. Тож ви почуватиметесь комфортно і будете сяяти здоров’ям.
Хурма
Хурма – це саме той фрукт, який допоможе вам і зміцнити імунітет у період застуд, і отримати чимало клітковини. Ці жовто-помаранчеві фрукти стають особливо смачними та насиченими саме у зимовий сезон.
І з’ївши всього одну хурму, ви отримаєте аж 6 грамів клітковини.
Ківі
Ківі – це одні з тих фруктів, які також мають бути на вашій полиці у холодильнику. Вони містять чимало ферментів, що прискорюють травлення, а також 5 грамів клітковини на один плід. До речі, ви могли про це не знати, але шкірка ківі також їстівна, тож не варто її остерігатися.
Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.
Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.
Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.
В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.
Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.
Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.
Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.
Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.
Горіхи – це одні з найкорисніших натуральних продуктів. Ви можете використовувати їх не лише як перекус, але й додавати до салатів, каш чи поєднувати з фруктами.
Анна Лиса