Рентабельність у рослинництві цього року зменшилась майже вдвічі, до 25,3%, повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. А найбільшу віддачу аграріям дадуть хміль, ягоди, виноград та ріпак, а серед зернових – овес та гречка.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, рентабельність виробництва зернових культур зменшиться проти минулого року майже вдвічі і становитиме 20,8%. Продовжує зростати рентабельність вівса: у 2017 року очікується на рівні 51,0%, проти 34,4% торік та 21,5% 2015 року.
А ось рентабельності улюблениці політиків, гречки, поки знижується – зі 100% у 2015 році, 87,5% у 2016 році – до 42,9% цього року. Рис покращив показники у 1,2 разу до 40,7%, рентабельність виробництва ячменю зросла в 1,6 рази, до 39,5%. Продовжує зростати рентабельність виробництва пшениці (до 34,2% проти 31,7% минулого року) та жита (до 30,8% при 24,6% у 2016 році).
Погіршують показники сорго (удвічі, до 12,9%) та просо (утричі, до 11,3%). Рентабельність кукурудзи на зерно знизиться у 5,5 разу і становитиме 8,3% проти 50,3% 2015 року та 45,7% 2016 року. Рекорд по падінню, у 7,5 разів, показує горох, його рентабельність зменшиться з минулорічних 76,8% до скромних 10,3%.
Серед олійних культур збережеться тенденція до зростання рентабельності виробництва ріпаку: до 58,8%, проти 44,9% у 2016 році та 44,3% у 2015 році. А ось соняшник стримко губить свою привабливість: його рентабельність впала з 80,5% у 2015 році та 63% у 2016 році – до 30,8% цього року. Соя також підтримує цей тренд, за рік її показники впали удвічі до 25,4%.
Рентабельність виробництва цукрових буряків зменшиться до 6,1%, це майже вчетверо менше минулорічних результатів.
Зате рентабельність картоплі, виробництво якої торік було збитковим (-3,2%), зросте до 35,2%.
Показник для овочів відкритого ґрунту цього року 7,4% (минулоріч – 19,7%), зате овочі закритого ґрунту покращили рентабельність за рік з 7,7% до 10,9%.
Баштанні дали цього року вдвічі кращі результати: 36,2% проти 17,1% 2016 року.
Виробництво плодів показує досить скромні результати, лише 2,8% (минулого року рентабельність була 12%).
Рентабельність ягід, яка торік становила 104%, знизиться до 70,5%. Знижується і показники винограду, з 74,6% у 2016 році до 51,2% цього року.
Рентабельність виробництва хмелю прогнозується на рівні 83,0% проти 100,4% у 2016 році.
«Хоча у 2017 році рівень рентабельності переважної більшості культур зменшиться, що пов’язано зі стабілізацією інфляційних процесів у вітчизняній економіці, виробництво усіх видів рослинницької продукції буде рентабельним», – підсумовує Юрій Лупенко.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!