
Нині на українському ринку спостерігається зростання відпускних цін на яблуко, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Насамперед зростання цін аналітики ринку пов’язують із помітною активізацією торговельно-закупівельної діяльності у цьому сегменті.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Якщо перед новорічними святами попит на місцеве яблуко був відносно невисоким, то вже сьогодні високу зацікавленість у закупівлі цієї продукції виявляють покупці практично всіх категорій.
Пропозиція яблука високої якості на ринку є досить обмеженою, що також сприяє зростанню цін на цю продукцію. Багато садівників зараз пропонують до продажу в основному продукцію, якість якої почала погіршуватися внаслідок тривалого зберігання. Водночас якісне яблуко вони планують продавати не раніше за початок весни. Також варто зазначити, що через нестабільність на валютному ринку ціна на імпортне яблуко також помітно зросла, що надає додаткову підтримку ціновому зростанню на ці фрукти з місцевих господарств.
Тож лише з початку поточного місяця ціна на якісне яблуко в Україні зросла в середньому на 37%. Сьогодні місцеві господарства готові вести відвантаження цих фруктів від 9 до 15 грн/кг ($0,47-0,74/кг) залежно від калібру та сорту, причому вони зазначають, що найбільший попит мають яблука червоних сортів.
Нагадаємо, масове викорчовування яблуневих садів в Україні та перехід на вирощування кісточкових культур може стати проблемою для переробників. Таку думку висловив власник ФГ “Роси Буковини” Богдан Малий.
Значне розширення плантацій лохини, яке відбувається останнім часом в Україні, не знизить ціни на продукцію, а призведе до банкрутства частини виробників. Таку думку висловив консультант з ягідництва Віктор Фарафонов у своїй колонці на AgroTimes.
За оперативними даними офіційної статистики, наша країна минулого року зібрала 2235 тис. т плодових і ягідних культур, на 10 % більше, ніж у 2020 році. Загалом виробництво продукції садівництва у 2021 році виявилось одним з найбільших за період.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса