СФГ “Круїз”, що на Одещині, планує у серпні досадити 15 га полуниці. Плантація забезпечить 300-400 додаткових робочих місць впродовж двох місяців. Про це розповів директор господарства В’ячеслав Лупашко в інтерв’ю журналу “Садівництво по-українськи”.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Такому господарству (900 га землі) краще мати багато профілів, аніж, наприклад, лише однорічні культури, – оскільки завжди чимось вдасться компенсувати збитки та залишитися на плаву.
Ми плануємо свою роботу так, щоб з ранньої весни та до пізньої осені в полях та садах весь час не вщухала активна діяльність, – зазначив Лупашко. – Сезон збирання врожаю у нас починається з травня, коли встигає полуниця, потім йдуть абрикоси і таке інше. І ми все життя ризикуємо: спочатку мій батько, потім і я це від нього перейняв. Потрібно просто братися і робити, розвиватися, не стояти на місці. Адже довкола нас рік-два-три – і щось змінюється. Торік був дорогий помідор, а кукурудза та пшениця впали у ціні. А позаминулого була мега дорога кукурудза та соняшник, а помідори коштували 2-3 грн. І треба бути різнобічною фірмою, щоб десь виграти, десь залишитися посередині, та десь все одно програєш – але при цьому житимеш і розвиватимешся.
Нагадаємо, з огляду на відсутність великої кількості свіжої ягоди, ціна на полуницю 2022 року не була низькою. Її фактично не заморожували. Загалом цього року Україна мало експортує чи переробляє полуницю, але попит свіжого ринку на неї був задоволений.
Раніше повідомлялось, що на розсадниках Ярмолинецького лісгоспу ростимуть нові плантації полуниці. Площу в понад 2 гектари заклали в Зіньківському та Вишнівчицькому лісництвах.
Водночас стало відомо, що суниця садова зазнала чи не найбільших втрат через війну серед ягідних культур. Через це у найближчий рік-два в Україні може спостерігатися дефіцит ягоди, що своєю чергою має призвести до росту ціни на неї.
18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!