Новини / Технології     12 лютого 2024 19:58

Мусульмани планують визнати халяльним вирощене в лабораторії м’ясо

Більш як мільярд осіб дотримується стандартів халяльної їжі

Ісламська релігійна рада Сінгапуру (MUIS) визначила, що споживання культивованого м’яса можна вважати халяльним “за певних умов”, передає vegconomist.

Халяльні вимоги, викладені MUIS, включають забезпечення того, щоб клітинні лінії для виробництва культивованого м’яса були отримані від видів тварин, які мусульманам дозволено вживати в їжу. Середовище для росту клітинних культур не повинно містити нехаляльних інгредієнтів, а кінцевий продукт має бути схваленим як безпечний регуляторним органом.

Більш як мільярд осіб дотримується стандартів халяльної їжі.

Загалом у MUIS вважають, що включення в раціон нових харчових продуктів, особливо тих, що вирощуються екологічно стійкими методами, має потенціал для розв’язання глобальних проблем.

У заяві Ісламської релігійної ради про нові харчові продукти мовиться, що підхід узгоджується з фундаментальним ісламським принципом Maqṣid al-Istikhlāf.

MUIS – єдина уповноважена організація в Сінгапурі, яка видає сертифікати халяль. Щоб прийняти рішення щодо культивованого м’яса, MUIS консультувалася з багатьма експертами, зокрема доктором філософії Маанаса Равікумаром, науковцем з Інституту доброї їжі GFI APAC.

Читайте також: Лабораторне м’ясо згодом стане доступне абсолютно усім

Також представники MUIS відвідали виробництво м’яса із клітин, щоб уважно вивчити технологію з усіх кутів ісламського погляду.

У своїх висновках MUIS акцентує на численних можливостях культивованого м’яса, які “переважують будь-які потенційні недоліки”.

Зауважимо, Православний союз (OU), найбільше у світі агентство з сертифікації кошерності, визначив, що лінія курячих клітин Super Meat відповідає найвищому рівню нагляду за кошерністю: стандартам мехадрин. Це стало першою та головною точкою дотику релігійних дієтичних стандартів і передових харчових технологій у промисловості культивованого м’яса.

Успішне отримання кошерної сертифікації може прокласти шлях і до інших релігійних сертифікатів, наприклад, халяль.

Зараз OU та ізраїльський стартап з культивування м’яса Super Meat працюють разом, щоб створити перелік чітких вказівок для всього ланцюжка постачання та процесу виробництва на основі суворого єврейського закону та наукових оглядів.

Новини за темою:  МХП збільшує європейські продажі курятини: наскільки виріс експорт у 2025 році

Віцепрезидентка із розвитку бізнесу в Super Meat Оснат Шоцак зазначила, що відповідність релігійним стандартам є важливою для нових харчовмх продуктів з кількох причин.

Завдяки дотриманню релігійних дієтичних рекомендацій інноваційні продукти можуть бути інклюзивними та доступними для широкого кола людей, – пояснила вона.

Ще однією причиною є довіра та безпека.

Релігійних законів про дієту дотримувалися століттями, і вони глибоко вкорінилися у віруваннях і практиках багатьох людей. Дотримання цих стандартів може забезпечити споживачів додатковим рівнем довіри, особливо до нових продуктів, – зазначила Шоцак.

Також, зауважується, що їжа – це “універсальна мова, яка долає бар’єри та зближує спільноти”.

Нагадаємо, дослідники Центру клітинного сільського господарства Університету Тафтса (США) розробили стовбурові клітини для виробництва штучного м’яса, які захищені від помилок під час ділення і можуть швидко рости.

Японські вчені з Вищої інженерної школи Університету Осаки створили елітну яловичину з допомогою 3D-принтера. Щоб структура штучного м’яса нагадувала стейк вагою, для його друку застосовували три типи клітинних волокон: жир, м’язи та судини. Зокрема, для одного шматка застосовано 42 м’язові волокна, 2 капіляри та 28 елементів жирової тканини.

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

Новини за темою:  VITAGRO запускає мультикультурну переробку: соняшник, ріпак і соя на одному заводі

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також