Новини    30 жовтня 2021 12:32

Японські вчені створили елітну яловичину з допомогою 3D-принтера

Друк стейка довжиною 1,5 сантиметра вартував 900 доларів

Мармурова яловичина вагю є одним з найдорожчих видів м’яса. Щоб отримати такий продукт необхідна окрема порода биків та спеціальні умови їх утримання. Утім, тепермармурові стейки можна отримати й іншим шляхом – надрукувати.

Японські вчені з Вищої інженерної школи Університету Осаки створили елітну яловичину з допомогою 3D-принтера.

Щоб структура штучного м’яса нагадувала стейк вагю, для його друку застосовували три типи клітинних волокон: жир, м’язи та судини. Зокрема, для одного шматка застосовано 42 м’язові волокна, 2 капіляри та 28 елементів жирової тканини. Така технологія дозволила зробити друкований стейк дійсно копією яловичини вагю, утім наразі виробництво такого м’яса у лабораторії коштує надто дорого. Друк стейка довжиною 1,5 сантиметра вартував 900 доларів.

До того ж, під час друку м’ясо оточувало нехарчове живильне середовище, тому їсти такий стейк не можна. Вчені лише тестували технологію. Тепер почнуться експерименти з друку яловичини вагю у харчовому середовищі.

Раніше Landlord повідомляв, що німецькі вчені створили фіолетові томати з пігментом буряка.

Джерело: SEEDS

Владислава Михайленко

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...