Новини / Технології     05 лютого 2019 10:00

Клонування генів пшениці: британці випробовують новий спосіб підвищення стійкості культур

Метод AgRenSeq, або прискорене клонування, дозволяє дослідникам шукати і збирати «бібліотеку» генів стійкості, виявлених у диких родичів сучасних сільгоспкультур. Зібраний матеріал використовують для підвищення стійкості до хвороб елітних сортів домашніх культур.

Про це повідомляє agroxxi.ru.

«Якщо у нас завтра відбудеться епідемія, ми можемо піти в нашу бібліотеку і прищепити цей патоген через нашу панель різноманітності і вибрати гени стійкості», – стверджують винахідники технології.

Метод AgRenSeq розробили дослідники Центру Джона Іннеса з Великої Британії у співробітництві зі вченими США й Австралії для посилення боротьби з патогенами, які загрожують продовольчим культурам у всьому світі (зокрема тими, що викликають іржу й борошнисту росу), а також шкідниками (зокрема  гесенською мухою).

ЧитайтеДержпідтримка пасічників: кооперативам компенсуватимуть 70% вартості обладнання

Учасники проекту запевняють, що технологія допоможе підвищити врожайність і скоротити використання пестицидів. Завдяки швидкісному клонуванню і розмноженню можливо доставити гени стійкості в елітні сорти упродовж кількох років.

Раніше процес сканування геному потребував 10–15 років досліджень. «Тепер ми можемо клонувати ці гени за лічені місяці і за тисячі фунтів замість мільйонів», – відзначив Бранде Вульф, лідер проекту.

Технологію AgRenSeq успішно випробували на дикому родичі пшениці. Робота з дикою пшеницею використовується як доказ ефективності методу, який можна застосовувати для захисту багатьох культур, що мають диких родичів, зокрема гороху, бавовнику, кукурудзи, картоплі, пшениці, ячменю, рису, банану і какао.

Landlord раніше повідомляв про те, що у США тестують нову технологію редагування генів картоплі. Урожайність збільшиться на 20%

Читайте також

Матеріали по темі