Міністерство економіки пропонує підвищити ціни на алкогольні напої в Україні. Найбільше – на тихі вина, мовиться в проєкті ухвали Кабміну.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Це дозволить збільшити надходження податків та зборів до державного та місцевого бюджетів на 300 млн гривень.
Ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) пропонують підвищити на 5-13%, виноробну продукцію (крім ігристих та газованих винних напоїв) – на 40-85%, а на вина ігристі та газовані винні напої – на 12%.
Також планується встановити диференційований рівень мінімальних роздрібних цін на звичайні (не ігристі) вина, вермути та інші зброжені напої. У Мінекономіки наголошують, що чинний розмір мінімальних цін був встановлений у 2021 році і більше не відповідає реальним витратам виробників на виробництво та реалізацію напоїв.
Мінімальні ціни підвищать:
- на горілку на 4,7% – з 89,4 до 93,6 грн за пляшку 0,5 літра;
- на коньяк (бренді) три зірочки – на 6%, зі 128,3 грн до 136 грн за 0,5 літра, чотири зірочки – на 6,6%, з 139,3 грн до 148,6 грн за 0,5 літра, п’ять зірочок – на 6,4%, з 151,7 грн до 161,4 грн за 0,5 літра.
- на натуральні виноградні вина у скляній тарі місткістю 0,7 літра на 57% – з 42 грн до 66 грн;
- ігристі вина у скляній тарі місткістю 0,7 літра та 0,75 літра – 11,9%, зі 109 грн до 122 грн за пляшку.
Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства планує запровадити в Україні виноградарсько-виноробний реєстр. У відомстві зауважили, що впровадження реєстру забезпечить контроль якості продукції та стане основою для перезавантаження галузі виноградарства.
У Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.
Зауважимо, вчені зробили сенсаційне відкриття, шукаючи батьківщину виноградарства.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
На Одещині планують збільшити площі під виноградом.
Уряд Франції виплатить виноробам понад €240 млн у рамках програми підтримки, що допоможе виробникам адаптуватися до падіння попиту у Франції. Програма передбачає перегонку вина в етанол, який використовуватиметься у промислових цілях: для виробництва парфумерії або водно-спиртових гелів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!