Новини / Технології     23 січня 2024 20:24

Ізраїль першим у світі дозволив стейки, вирощенні з клітин корови

Ізраїль, Нідерланди, Сінгапур, Сполучені Штати та Велика Британія – всі ці країни зробили чималі інвестиції для створення додаткових білкових екосистем

Ізраїльський виробник культивованого м’яса Aleph Farms отримав перше у світі регуляторне схвалення для культивованої яловичини на внутрішньому ринку, передає newfood. Це робить Ізраїль, який все ще перебуває в центрі регіонального конфлікту, третьою країною у світі, яка дозволила культивоване м’ясо.

Досі продажі м’яса, створеного із клітин дозволив лише Сінгапур та США. Всі схвалення були отримані для клітинної курячої продукції.

Приємно бачити, що все більше країн схвалює культивоване м’ясо, і, що не менш важливо, на ринок надходить більше типів білків культивованого тваринного походження, – заявив Роберт Е. Джонс, президент коаліції європейських харчових компаній Cellular Agriculture Europe.

На черзі ще багато розробок. Ізраїль, Нідерланди, Сінгапур, Сполучені Штати та Велика Британія – всі ці країни зробили чималі інвестиції для створення додаткових білкових екосистем.

Перше подання на схвалення культивованої яловичини до міністерства охорони здоров’я Aleph Farms зробила ще півтора року тому. Весь цей час компанія тісно співпрацювала з відділом управління харчовими ризиками, щоб забезпечити “повну відповідність стандартам безпеки” для нових білків. Також Aleph Farms подала заявки до Швейцарії та Великої Британії.

Гібридний м’ясний продукт містить немодифіковані, неувічнені клітини корови преміумкласу породи Чорний Ангус з кличкою Люсі, а також матрицю рослинних білків із сої та пшениці. Окрім стартових клітин, отриманих із заплідненої яйцеклітини корови, у процесі культивування чи кінцевому продукті немає інших компонентів тваринного походження (таких як фетальна бичача сироватка або FBS).

Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.

Новини за темою:  Україна готує масштабну реформу бджільництва: що змінить новий законопроєкт

Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.

Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також