Галицький виноробний рай Chateau Edem

У 2016 році на території Edem Resort Medical & SPA неподалік Львова були засновані виноградник та авторська виноробня Chateau Edem, які гармонійно доповнили комплекс, розташований на березі джерельного озера в оточенні лісу.
Закладенню власного виноградника передувала велика дослідницько-аналітична робота з вивчення особливостей ґрунтів, мікроклімату регіону та підбору сортів. Але така праця не була даремною — наразі гості комплексу можуть скуштувати витончене вино. Виноробня стала логічним доповненням Країни Едем, яка об’єднує п’ятизірковий готель, медичний Центр відновлення здоров’я та сил, SPA, чотири ресторани авторської кухні, гольф-клуб та інші заклади для відпочинку.
Про створення виноробного раю Edem ми поспілкувалися з професійним енологом Віталієм Маланчуком, який керує процесами органічного вирощування винограду та виготовлення вина, а також з керуючим Edem Resort Medical & SPA Олексієм Волошиним.
ПРО ОРГАНІЧНЕ АГРОВИРОБНИЦТВО
Чому готельний комплекс з медичним центром вирішив розвивати власний аграрний напрям?
Олексій Волошин: Ідея вирощувати власні овочі, фрукти, ягоди не нова для готельного бізнесу, особливо в іноземному досвіді. У нас велика територія, частину якої ми вирішили задіяти під агровиробництво. Ми маємо детокс-ресторан (детокс — дієта, що очищує організм. — Ред.) і третій рік поспіль вирощуємо продукти, які передаємо нашим кухарям, а вони у свою чергу створюють фантастичні страви для детокс-меню.
На сьогодні наша екоферма налічує 2500 кущів різноманітних ягід, також маємо молоді сади, де вирощуємо понад 3000 дерев, зокрема яблуні, груші, сливи, персики, абрикоси, черешні, вишні.
Ми вже навіть маємо традицію — наші гості часто дарують плодові дерева. Так, минулого року нам привезли декілька саджанців яблунь із Казахстану. А із Закарпаття передали 50 кущів ківі (!), і вже цього року ми збиратимемо перший врожай.
За якими технологіями працює екоферма? Органічний напрям стосується лише овочів чи також інших продуктів?
Олексій Волошин: Ми дотримуємося принципу, що все має рости на якісній, необробленій хімією землі, без застосування допоміжних препаратів, таких як підсилювачі росту тощо. Ми справжні поціновувачі екокультури, тому намагаємося максимально відповідати цим стандартам, і для обробки використовуємо виключно препарати, що пройшли сертифікацію «Органік Стандарт». При цьому ми не залучаємо інвестицій, а вкладаємо у напрям лише власні кошти.
ЯК СТВОРИТИ АВТОРСЬКЕ ВИНО
Як у Edem з’явився виноробний напрям?
Олексій Волошин: Усе почалося з ідеї мати власну екоферму і сади, а розрослося до велетенських масштабів. Наші виноградники вже справді стали гордістю Галичини, і наразі ми маємо за мету відновити виноробство в усій Західній Україні. Адже раніше наш край славився великою кількістю виноградників, які були висаджені практично на всіх околицях Львова. Проте з роками ця справа занепала, і нам було важливо не лише відновити її, але й гідно представляти на агроарені.
Тепер ми використовуємо цей майданчик не лише як агропромисловий, але й залучаємо його до різних івентів: проводимо концерти під яблунями, влаштовуємо джазові вечори чи бранчі для гостей поряд з винними полями. Ми одержали гарний фідбек як для бізнесу, так і для душі.
Ви вже отримали ліцензію на виробництво вина. Наскільки це було складно?
Віталій Маланчук: Ми виконали всі вимоги, передбачені законодавством, — технічні, юридичні, санітарні тощо, та одними з перших отримали ліцензію за новим законодавством про малі виноробні. Я не скажу, що це був надскладний процес — ліцензію отримати не настільки важко, як виростити виноград у Західній Україні. З огляду на погодні умови лоза часто страждає від ранніх приморозків, тому робота над вирощуванням винограду тут кропітка та потребує підвищеного контролю і зусиль.
Зазвичай у нас дві проблеми: приморозки та град. Якщо на дощі з градом ми не можемо вплинути, то технологія боротьби з приморозками існує — це задимлення виноградника. Задимлення відбувається через тління сухих трав, які зволожуються водою.
Цього року плануємо використовувати парафінові свічки за французькою технологією.
Як організоване виноградне господарство та які сорти ви вирощуєте?
Віталій Маланчук: У нашому винограднику площею 1,5 га висаджені 5000 саджанців чотирьох морозостійких винних сортів винограду, які ми купували в інституті Франкфурта (Німеччина). Це різновиди Соляріс, Мускаріс, Каберне Кортіс та Совіньєр Грі, які ідеально підходять до клімату Західної України за рахунок раннього терміну достигання.
Нам пощастило, що в нашій місцевості земля просто ідеальна. Ми провели низку досліджень та аналізів, які це підтвердили, тож ми лише спушили ґрунт та приступили до висаджування винограду.
До першого вина виноградна лоза «проявляла» себе чотири роки, і вже зараз кожен може спробувати напій, виготовлений за авторською технологією Chateau Edem.
Яке вино ви наразі виробляєте?
Віталій Маланчук: Ми робимо вино виключно із сортів виноградної лози, про які я казав. Зараз пропонуємо нашим гостям та поціновувачам гарних напоїв сім сортів вина: Muscaris, Muscaris semi-dry, Solaris, Solaris&Muscaris (50/50), Souvignier Gris, Cabernet Cortisred, Cabernet Cortis rose semi-dry.
Перший врожай сягнув понад 3 т, з нього і створили перші вина. Гості нашого комплексу вже мали можливість його продегустувати безкоштовно, а з березня цього року вино, яке ми виготовили у 2020-му, стане доступним для продажу.
Олексій Волошин: Наразі наші вина та інша продукція доступні виключно в нашому комплексі, але, звісно, ми плануємо розширення продовольчої лінійки та готуємося до виходу як на український, так і на європейський ринки.
Які смаки більшості ваших споживачів та хто ваша клієнтська аудиторія?
Віталій Маланчук: Наші гості — найкраща аудиторія, вони обожнюють наші вина, з радістю збирають з нами виноград, відвідують бранчі та куштують вино. Ми, звичайно ж, дослухаємося до побажань відвідувачів та поціновувачів продукції Chateau Edem.
У 2019 році до Edem Resort приїздив Крістоф Прію, власник та президент сімейного виробництва «Дім шампанського Гарди» (Champagne Garde), щоб презентувати своє шампанське. Екскурсія територією Країни Едем неабияк вразила французького гостя, і, за його словами, наше вино — гідний конкурент відомим маркам.
Окрім цього, минулого року ми прийняли рішення виростити виноград сорту Йоханітер німецької селекції та Піно Нуар для ігристих вин, а також відмовитися від солодкого вина, надаючи перевагу сухим білим та рожевим винам.
Читайте: Які популярні процедури для чоловічого догляду пропонує сучасна медицина
Чи вистачає вам наявних потужностей і чи є плани щодо розширення?
Віталій Маланчук: Потужностей вистачає, але популярність наших вин росте, тому вже цієї весни ми збираємося розширити виноградник на гектар. Плануємо висадити виноград для ігристих вин, а також червоний виноград сорту Піно Нуар для червоного вина.
ПОРАДИ ВИНОРОБАМ-ПОЧАТКІВЦЯМ
Якою буде ваша порада тим, хто тільки починає виноробний бізнес?
Олексій Волошин: Я би порекомендував виноробам та поціновувачам вина, які хочуть розвивати виноградний бізнес в Україні, спершу зібрати максимум інформації. З досвіду знаю, що всі винороби між собою спілкуються та ставляться одне до одного по-дружньому, а не як до конкурентів. Відповідно, я би порадив взяти рік паузи — поїздити, зібрати інформацію, всі інсайти, адже є дуже багато нюансів, які неможливо спланувати, якщо ти робиш це вперше.
За останні 10 років кількість висаджених виноградників в Україні збільшилася, відповідно, росте і конкуренція. Проте, частка українських вин у ресторанах нашого комплексу становить менше ніж 1%. У нас велика винна карта, і ми продаємо власні вина, адже це дійсно якісний продукт, неодноразово відзначений різноманітними нагородами.
Віталій Маланчук: Варто правильно підібрати землю у правильному місці та насамперед дізнатися, який сорт винограду найкраще підійде для вашого регіону. Слід обирати тільки ті сорти винограду, які максимально відповідають вашому клімату, щоб вони були стійкими до хвороб і морозів.
Нагороди вин Chateau Edem
Cabernet Cortis rose semi-dry 2018 — бронзова нагорода на дегустаційному конкурсі «Галицька лоза 2019»
Solaris 2018 — бронзова нагорода на UWINES AWARDS 2019
Souvignier Gris 2018 — срібна нагорода «Винного гіда України 2019»
Souvignier Gris 2019 — бронзова нагорода WINE&SPIRITS AWARDS 2020
Solaris&Muscaris (50/50) 2019 — бронзова нагорода WINE&SPIRITS AWARDS 2020
Souvignier Gris 2019 — срібна нагорода «Винного гіда України 2020»
Solaris 2019 — срібна нагорода «Винного гіда України 2020»
Muscaris 2019 — бронзова нагорода «Винного гіда України 2020»
Solaris&Muscaris (50/50) 2019 — бронзова нагорода «Винного гіда України 2020»
Cabernet Cortis rose 2019 — бронзова нагорода «Винного гіда України 2020»
Нагадаємо, раніше Landlord розповідав, що енергія — ключ до щасливого та гармонійного життя