Перебої з електропостачанням — спільна проблема виробників, переробників свинини та роздрібної торгівлі та споживачів, що з жовтня стала однією з пріоритетних. Про це повідомляє пресслужба асоціації “Свинарі України”.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Відключення електроенергії — основний бар’єр для роботи операторів ринку свинини, одностайно констатують виробники та переробники свинини. Так, аварійні та планові відключення електропостачання безпосередньо впливають як на цінову ситуацію на ринку свинини, так і на сам формат роботи його операторів.
Читайте також: KSG Agro надав понад 100 тис. кг свинини ЗСУ та лікарням Дніпропетровщини.
Вже місяць переробники зіштовхуються з відмовами від попередньо замовленої охолодженої свинини, перенесення постачання та вимушеним переглядом графіків виробництва та/чи відвантаження готової продукції. У зв’язку з цим в середині жовтня чимало операторів мали значні перехідні залишки продукції та її повернення, тож у відповідь на це переробники зменшили обсяги заготівлі та завантаженість забійних цехів щонайменше на 20-30%. Відповідні зміни попиту істотно вплинули й на планову реалізацію товарних партій виробників свинини, що посилило тиск на ціни на тлі сезонно активнішого приросту живої маси тварин.
З другої декади жовтня перебої електропостачання підсилили сезонне просідання цін закупівлі свиней забійних кондицій: якщо протягом другого тижня жовтня середня ціна на свинину живою масою становила 73,9 грн/кг, то за чотири тижні показник понизився до 61,7 грн/кг (-16,5%).
Проте цінові коливання — не єдині зміни, що спостерігають оператори ринку, адже витрати на енергоресурси ростуть. Так, вартість кіловата електроенергії, отриманого від дизельного генератора, удвічі-тричі вища за стандартну. Але як виробники, так і переробники змушені йти на такі витрати, оскільки довготривале відключення електроенергії призводить до більших виробничих втрат та вищої собівартості продукції. Підприємства, які не встигли заздалегідь «підстрахуватися» для забезпечення безперебійної роботи наразі змушені адаптуватися під графіки відключень, очікуючи по 3-5 тижнів на поставку генераторів з-за кордону. Проте не всі технологічні процеси можна підлаштувати під графік (наприклад, кормовиробництво), тож резервне джерело живлення ― необхідна умова роботи сьогодні.
Нагадаємо, виробники заморожених овочів, фруктів та ягід зіткнулися з багатьма проблемами через постійні відключення електроенергії. Тому, щоб зберегти продукцію, яка орієнтована на експорт, виробники закуповують генератори, або ж вивозять її на зберігання до країн ЄС.
Під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для вживання. Центр громадського здоров’я України інформує, як це зробити.
Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року № 682, яким затверджено Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною.
Дані митної статистики ДФСУ свідчать, що у жовтні імпорт свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней склав 4,38 тис. т чи 9,7 млн дол. США. Це у півтора раза більше ніж місяцем раніше, відзначають в аналітичному відділі Асоціації “Свинарі України”.
Асоціація “Свинарі України” впровадила проєкт із відновлення перерваних війною ланцюгів постачання на вітчизняному ринку свинини. Така підтримка для українських виробників та переробників здійснюється за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!