Асоціація “Свинарі України” впровадила проєкт із відновлення перерваних війною ланцюгів постачання на вітчизняному ринку свинини. Така підтримка для українських виробників та переробників здійснюється за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
Про це йдеться на сайті АСУ.
Проєкт, спрямований на полегшення координації між вітчизняними виробниками та їх потенційними контрагентами, а також для покращення забезпеченості необхідними виробничими ресурсами.
“Упродовж останніх трьох місяців АСУ регулярно проводить моніторинг потреб та ключових бар’єрів у роботі виробників та переробників свинини. У відповідь на запити операторів, отримані у ході опитування протягом липня-вересня, АСУ сприяла переспрямуванню продукції свинарства (товарні поросята, свині забійних кондицій, охолоджені свинячі півтуші) на суму понад 23 млн грн (0,63 млн дол. США за курсом НБУ), а також надала гуманітарну допомогу ветеринарними препаратами та кормовими добавками понад 15 підприємствам з Донецької, Запорізької, Харківської та Чернігівської областей на понад 6 млн грн. З початку війни Асоціація забезпечує широкий спектр консультацій виробникам свинини — від ринкових тенденцій в сегменті торгівлі забійними тваринами, племінним поголів’ям, товарними поросятами та ключовими кормовими інгредієнтами до супроводу коректної фіксації збитків від військової агресії та пошуку вільних виробничих приміщень для релокації виробництва у безпечніші регіони”, — розповіли про проєкт в асоціації.
Як і до війни, Асоціація підтримує тісну співпрацю з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Мінекономіки, Держпродспоживслужбою.
У третьому кварталі 2022-го одним з пріоритетних напрямків співпраці між галузевим об’єднанням та держорганами стала підготовка до відкриття ринків ЄС для вітчизняної свинини та гармонізація законодавства в частині гігієнічних вимог до продукції тваринного походження, – говорять представники АСУ.
Нагадаємо, під час війни імпорт свинини збільшився через обмежену пропозицію на внутрішньому ринку. Водночас представники м’ясопереробки констатують, що наразі завезення свинини з-за кордону здійснювати складніше.
Читайте також: KSG Agro надав понад 100 тис. кг свинини ЗСУ та лікарням Дніпропетровщини.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!