Китайська народна Республіка швидко відновлює втрачене поголів’я свиней, будуючи 20-поверхові комплекси до мільйона голів в кожному регіоні. Після пандемії африканської чуми свиней (АЧС), що знищила більшу частину поголів’я в країні, що є найбільшим в світі споживачем свинини, відновлюють галузь.
У 2020 році виробництво свинини впало менше, ніж очікувалося, пише Reuters з посиланням на Національне статистичне бюро КНР. Виробництво свинини в Китаї за минулий рік впало всього на 3,3% – до 41,1 млн тонн в порівнянні зі значним падінням – на 21% – в 2019 році. На піку втрат від чуми – в середині 2019 року – Китаю довелося ліквідувати 60% поголів’я свиней.
Аналітики Rabobank прогнозували зниження поголів’я в КНР на 10-15%, і тепер оцінюють нинішні темпи відновлення індустрії як високі. Експерти Win&Fun Investment також очікували зниження на 5-10%. Але і вони виявилися песимістичнішими, ніж вийшов реальний результат.
Китайське свинарство отримало серйозну державну підтримку та інвестиції – у галузь інвестовано загалом близько $30,9 млрд. У 2020 році країна отримала м’ясо від 527 млн свиней (-3,2% проти 2019 року). А в останньому кварталі минулого року виготовлення свинини в Китаї взагалі виросло на 13 млн т, підрахував Reuters. Це на 21% вище рік до року, і помітно більше III кварталу 2020 року.
Читайте: Біопоролон: що можна зробити зі звичайної пшеничної соломи
При цьому місцеві ціни на свинину помітно зросли. Тиждень тому вони досягли 47 юанів за кілограм, відновившись до рівня минулого року, що говорить про великий внутрішній дефіцит свинини.
Але це не головне – у наявності результат інтенсивного відновлення свинарства в країні: поголів’я свиней у грудні 2020 року вже становило 406,5 млн голів проти 370,4 млн у кінці вересня.
За даними митниці КНР, країна в минулому році імпортувала рекордні 4,4 млн тонн свинини, щоб відшкодувати нестачу. У грудні її імпорт виріс відразу на 63% рік до року, збільшившись до 440 тис тонн.
Загальний імпорт м’яса Китаєм (всіх видів, а не тільки свинини) наближається за підсумками 2020 року до 10 млн тонн. При цьому виробництво яловичини і ягнятини у КНР стагнує – за минулий рік воно приросло на 0,8% і 1%. Помітно, на 5,5%, збільшився лише виготовлення м’яса птиці.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що виробництво молока в Україні у 2020 році скоротилось до 9,2 млн т
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!